Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Nyitra és vidéke
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mata_HariJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1155

PostPosted: Fri Nov 21, 2008 10:22 am    Post subject: Reply with quote

Mata_Hari wrote:
Mata_Hari wrote:
A kápók elmentek ebédelni, remélem halat esznek:), addig gyorsan néhány mondat – már ez a bevezetés sem kellett volna Wink

Akkor megvolt a Kormorános koncert

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=2&MId=&P=index,hu,&Ind=600

Teli volt a koloni Bóros, de még elfértünk volna, több más járásbeli rendszámú kocsit láttam, sőt autóbusz, ja igaz Attiláék jöttek erősíteni –
Attila hol te voltál, melyik zászlót lengetted?????
a csehi falunapok biztosan sok nézőt elvettek.
Az elején volt az elsősök megajándékozása, talán a fele volt jelen, s volt, hogy valamelyik iskola tanítót sem küldött, aki átadja az ajándékot, így nem lesz FELTÁMADÁS!!!!!!
Polgármestereket sem láttam, bár a bevezetőben a kolonyi polgármester köszöntötte őket és nagy szomorúságomra nem láttam a lovagokat, vagy talán a gójoknak volt csapatösszevonása Cool
A Kormorán jó volt, de valahogy úgy érzem, mintha nekünk nem elsőosztályú produkciót adtak volna, azért érzem így, mivel a youtubes videókat ismerve a szerelésük sem volt olyan extra, és a fénytechnika sem villogott úgy, mint valahol Erdélyben!!!!!!!!
De jók voltak, a hangulat vegyes, a színpad előtt élvezték, a nézőtér visszafogottabb volt, látszólag kevesebben voltak, akik ismerték zenéjüket.
Kolonyban nem volt botrány, 6-7 securitys figyelte a zászlólengetést, mert az volt, de nagyon ravaszak a kolonyiak, nehogy slotaék megvádolják őket, még olasz zászlót is lengetett az egyik drukker – a Zoboralja főoldalán van a kép Very Happy

S mint látom a Zoboralján, a dunatv is foglalkozott a koncerttel, ha már eljöttek Pestről hosszabb és jobb anyagot készíthettek volna!!!!!!!!


Kinyitom a FelvidékMa-t és mit látnak szömeim, Himnusz Zoboraljának videoklipp, de nekem néma, hol a hiba, a csatornarendszerben???? Very Happy
A "folytatásra" kattintva pedig Koltay gergellyel van riport a himnuszról és egyébről, a Szabad újságból.
Fölöttébb érdekes, mi van a Duray companyban, hogy Zoboralját és a himnuszt kampányolja, mert aki nem tudná, Lajkonak nem volt köze a Kormorán koncerthez sem a himnuszhoz????!!!!

Akkor nézzük és hallgassuk:
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=9265&Itemid=1


Köszönet illeti a FelvidékMa-t, Szabad újságot Zoboralja és himnuszának propagációjáért, már a 4. a legolvasottabbak között!!!!
és köszönet a felvidéki No1-es Keresztapának, mert Duray áldása nélkül zoboraljai anyag nem kerülhet csak úgy fel!!!!
de valahogy nem értem, mi lehet e mögött????!!!!!
Rákattintottam a Zoboralja honlapra, ott pedig MR1 es rádiósriportok vannak, szintén a himnuszról, Koltayval és kolonyiakkal!!!!!

Ášjra néztem a klippet és egy dolog nem stimmel, az elején és a végén is a felvidekma webcíme, ki jogosította fel a klipp szerkesztőjét arra, hogy Zoboralja himnuszát a FelvidékMa propagációjára használja?????!!!!!
Ha már weboldal, akkor a Kormorán és a Zoboralja jogosultak arra, hogy a klippen ott legyen a címük és nem a FelvidékMa!!!!!

De mást is találtam itt:
„Magyarnak maradni” - Nagycétényben
A nagykéri Mórinca néptánc- és citeraegyüttes a Pengő zenekar kíséretében bemutatja „Magyarnak maradni” című műsorát a nagycétényi kultúrházban.

A műsorban a tánccsoport feleleveníti a hagyományos népi táncokat és népi szokásokat, majd Á–lveczky Árpád és Mónika vezetésével táncház követi a rendezvényt. Szeretettel várnak minden néptáncot kedvelő gyermeket, fiatalt és felnőttet. A belépés díjtalan. A program a Szülőföld Alap támogatásával valósult meg.

Időpont: 2008. november 22. (szombat) 16,30 óra
Helyszín: nagycétényi kultúrház

Felvidék Ma

Láttam ezeket a fiatalokat, nagyon ügyesek!!!!!
Á‰s ismét nics hirdetve a Zoboralján, de Csitárt ott látom, Csehi sem volt, vagy ezek a falvak nem taroznak Zoboraljához????!!!!
De a zkik-n sincs Magycétény csak Csitár Exclamation Idea Idea Idea Exclamation
Back to top
View user's profile Send private message
karkoheniJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1

PostPosted: Sat Nov 22, 2008 7:35 pm    Post subject: ÁœZENET A ZOBORALJAI ÕRZÕKHÁ–Z Reply with quote

A Kormorán zenekar 2002 előtt még egyszer sem járt a Felvidéken. Abban az évben vittük színpadra Koltay Gergely rockoperáját a Megfeszítettet. Ezzel az időszakkal szinte egyidőben találkoztam Oriskó Norbival, akiben felismerhettem a zenekarhoz való ragaszkodását, és az irántuk érzett tiszteletét. Innentől kezdve Norbi volt az az ember, akire mindig számíthattam, és aki médiálisan szinte hiánytalanul minden alkalommal bábáskodott a zenekar felett, ha azok Felvidékre érkeztek. Lehetett az a Rockszínház bármely bemutatója, vagy bármelyik Kormorán-koncert, vagy a Trianoni-emléknapok, a december 5-i emlékestek, vagy a segélykoncert az erdélyi árvízkárosultakért, vagy akár a Felvidéki Magyar Sziget, mely rendezvények mindegyikének részese volt a Kormorán zenekar,a sajtó részéről pedig természetesen Oriskó Norbi. Hat éves együttműködést mondhatunk magunk mögött, amiért a zenekar és a rockszínház nevében is hálámat szeretném Neki kifejezni.

A Kormorán zenekar örökös tagjaként erkölcsi kötelességem minden, a zenekarral kapcsolatban történt eseményt szívügyemnek tekinteni, főleg, ha azok éppen felvidéki vonatkozásúak. Igy történt ez a himnusz esetében is. Végigkísérhettem a himnusz születését Balkó Gábor kezdeményezésétől - Balkó Róbert koloni polgármester ez ügyben tett felvállalásától kezdve (akivel egyébként már a múlt évben terveztünk egy zoboraljai koloni Kormorán-koncertet) - a piszkozat olvasásán, a demo meghallgatásán keresztül egészen a koloni koncertig.Ebből következik, hogy nem közönbös számomra a himnusz utóélete sem. Megkértem Perjés Klárát, a Kossuth Rádió "Vasárnapi újság" című műsorának főszerkeztőjét, hogy segítsen bevinni a köztudatba, és a rádión keresztül bábáskodjon a szerzemény utóéletén. Megjegyzem, hiányérzetem jogos volt, mert még a Pátria rádióhoz sem jutott el augusztus óta a felvétel, pedig már lassan decembert írunk. Három héten át mutatta be Perjés Klára Zoboralját a rádió hallgatóinak, amely felvezette a sorozat harmadik részét, amely egy, maga a szerzővel készült terjedelmes interjúval zárult, és végre felcsendülhetett a himnusz az éterben.

Ugyanezt a segítséget kértem Oriskó Norbitól is. A rádiós interjú is, ugyanúgy, ahogy a Norbi által készített riport is egy meghitt baráti találkozás eredménye, mely Koltay Gergely lakásán készült. Innentől kezdve mindenki tette a saját dolgán ez ügyben. Ágy született meg az a bizonyos klip is, amelyre való jogosultságát Oriskó Norbinak, illetve a Felvidék Ma honlapnak kétségbe vonjátok, vagy számon kéritek.

Tudom, hogy már elviselhetetlenül rossz világot élünk. Politikai érdekcsoportok ütköznek meg egymással - nap, mint nap az orrunk előtt. Mi pedig balga emberek felsorakoztunk mögéjük. Megosztottak bennünket. Ami még szörnyűbb, hogy már a megosztottakat is megosztották. Lelkünkben nyomorítottak meg minket. Á‰ppen ezért legalább Zoboralja himnuszát ne tegyétek közprédára. Gondoljatok azokra a pillanatokra, amikor a szerző gondolataiban megjelenhettek az első verssorok, az első hangok, amikor a szívéből törtek fel az érzések, mikor megszületett ez a csodálatos dal. Koltay Gergely és zenekara 15 millió magyarnak zenél, ezen belül is most Nektek, zoboraljaiaknak, gyerekeiteknek, unokáitoknak, hiszen nem titkos szándéka a kezdeményezésnek a nemzetébresztés, és a megmaradásunk tétje.

Terjesszétek Ti is. Mindenki, lehetőségeihez mérten. Tegyétek fel az internetes oldalaitokra, énekeljétek az óvodákban, iskolákban, kórusokban, templomokban, vagy csak úgy, amikor azt érzed, eleged van már mindenből, és akkor biztosak lehettek abban, hogy majd dédunokáitok is táplálkozhatnak lelkileg belőle. Legyen ez a himnusz szent és sérthetetlen. Vigyázzatok rá. Szóljon mindenkinek. Kinek azért, hogy megtöltse szívét, kinek azért, hogy felébressze lelkiismeretét. Ez legyen a Zoboraljai himnusz küldetése.

Tisztelettel: Karkó Henriett.
Back to top
View user's profile Send private message
bodokJoined: 27 Oct 2014
Posts: 8

PostPosted: Wed Jan 21, 2009 4:41 pm    Post subject: Reply with quote

Meg itt is BÁšÁ‰K!

Valami készülőben van Zsérén. A hivatal előtt meleg a helyzet.
Nem akartam oda menni kérdezőskönni, de megtudom annyi bizt.
A polgármester majd össze nem sz@rta magát a siettésben.
Ha megtudom, visszagyüvök.
Back to top
View user's profile Send private message
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Mon Mar 01, 2010 12:33 pm    Post subject: Reply with quote

Zoboralji Magyar Bál – 2010 / 2000

Vége a báli szezonnak, sajnos nem voltam a Zoboralji Magyar Bálon, készültem, de ismét váratlan események akadályoztak meg a bálozásban.
Majdhogy semmi hír nem jutott el hozzám, senki nem küldött egyetlen képet, amihez véleményt mondok a belépő ára, - én soknak tartom a 30 eurós belépőt és az 1 eurós tombolajegyet, de hallom mások is. A Magyar Bál vagy más (régiós) rendezvény fontos része a közösségépítésnek, tehát azon kell lenni, minél többen együtt legyünk, ne pénzszerzés legyen a cél, hanem a zoboralji magyarság összekovácsolása, természetesen ne legyen ráfizetés, de ne legyen nyerészkedés! Sajnos 1-1 ilyen rendezvény nem tudja ellensúlyozni a másfél évtizedes rombolást, az „oszd meg és uralkodj“ következményét, a magyarság megosztottságát, mely a legagresszívebb katalizátora a rohamos asszimilációnak. A „feltámadásunkhoz“ radikális változások szükségesek Zoboralja közéletében, egyelőre erre semmi szándékot nem látok, mert akik megszólalhatnának még nem fogták fel, hogy milyen mélyen vagyunk a szakadékban, vagy ha tudják, akkor (vala)miért hallgatnak?!
Egy régi flopyn ráakadtam a 2000-es I. Zoboralji Magyar Szülői Bálra készített szövegemre:
„Habár szórakozni jöttünk, hisz erre van a bál, a szórakozás mellett nem feledkezhetünk meg Nyitra-vidék illetve Zoboralja problémájáról, arról, hogy évről-évre csökken a számunk. Szórakozni jöttünk, de ezzel a találkozóval azt is megcéloztuk, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, Céténytől Lédecig, Zsérétől Verebélyig, hogy keressünk valamilyen megoldást, amivel megfékezhetnénk a beolvadásunkat, hogy többé ne fordulhasson elő, mint tavaly Lédecen, hogy megszűnik egy magyar iskola. Mert a magyar iskolák megszűnésének következményeit éppen mi, az ebben a régióban élők látjuk és tapasztaljuk a legjobban. Látjuk a Kálazhoz közeli falvakban, Vicsápapátin, Egerszergen, Béden, Menyhén, hogy mit okozott a magyar iskola hiánya. Mit tehetnénk, hogy néhány évtized múltán Nyitragerencsérre és Alsócsitárra ne csak a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok emlékeztessenek“?!

Teljes írás az alábbi linken:
http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=16&MId=&P=index,hu,&Ind=795
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Thu Apr 08, 2010 6:46 am    Post subject: Feltámadási menet – 2010 Reply with quote

Nagypénteken hatodik alkalommal indul útjára a feltámadási jelvény, mely Balatontól Csíksomlyóig áthalad Kárpát-medence magyarlakta területein, hirdetve a Feltámadott Krisztussal való szövetségünket. Az útvonal eszmeileg egy szívet rajzol a Kárpát-medencébe, az egyik ága Zamárdiból, a másik ág Tihanyból indul, az idei útvonal egy középső ágat is hajtott. A Feltámadási menet pünkösdkor úgy ér véget, hogy a madéfalvi és a csíkszentkirályi kereszt népe felviszi a feltámadási jelvényeket a Kis-Somlyó nyergében zajló nagymisére, ott az oltár előtt egyesítik őket, s az újra egyesült jelvényt a csíksomlyói közösség viszi le a plébániatemplomba a csángó misére, ebben a templomban őrzik minden esztendő szalagjait.
Az Árpádkori szárnyaskereszt egyben az együvétartozás szimbóluma, fontos, hogy minél több magyar közösség érezze, egy nemzet vagyunk, ne a megosztottság tizedelje sorainkat, hanem az együvétartozással erősödjünk és gyarapodjunk, amire legnagyobb szükségük a szórványban élőknek van.
Zoboralja másodízben fogadja Nyitrán az Árpád-kori motívumú szárnyas keresztet, melyre a résztvevő egyházközösségek 1-1 szalagot kötnek. Idén a távoli ausztráliai magyarok szalagja is felkerül a keresztre, megtisztelve ezzel a szerte a világban élő magyar testvéreinket.
Első alkalommal Nyitragerencsér, Alsócsitár, Kolon, Nyitrageszte, Pográny és Kálaz egyházközösségei erősítették fel szalagjukat, a kálazi templom elhagyásakor a jelenlévő hívek sorbanállva csókolták a keresztet, csak így engedték útjára.
Tavaly már a nyitrai piarista templomot választottam helyszínül, hogy mindannyiunkat megérintsen a letűnt századok történelme, mivel a templom a lovagkirály nevét viseli, aki 1095-ben itt Nyitrán halt meg, - a következő egyházközösségek tették fel szalagjukat: Felsőaha, Kálaz, Kolon, Nagycétény, Nyitra, Nyitrageszte, Nagykér, de több mint 10 község neve került be az emlékkönyvbe, tehát tavalyhoz képest megkétszereződött a települések száma, melyek eljutottak Csíksomlyóra.
2010. aprilis 18-án, vasárnap délután 14:30 órai kezdettel ismét a nyitrai Szent László templomban (piarista) lesz lehetőségük a magyar egyházközösségeknek felerősíteni szalagjukat a feltámadási jelvényre, a szentmisét sok-sok év után először végzi magyar vikárius Ïurèo Zoltán esperes személyében, aki vidékünk szülöttje.
A templom 13:30-tól nyitva.
A szalagot felerősíteni szándékozó magyar egyházközösségek a részletek iránt a balkog@zoboralja.sk címen érdeklődhetnek.
Balkó Gábor

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=2&MId=&P=index,hu,&Ind=804
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
AttilaJoined: 27 Oct 2014
Posts: 810

PostPosted: Thu Apr 08, 2010 9:11 am    Post subject: Reply with quote

Nagyon jónak ígérkezik a rendezvény! Gratulálok!

Majdnem elfeledtem, hogy stílusosak maradjunk:

Ladányi Lajos parlamenti képviselő jelöltnek remélem küldtél meghívót Smile
Back to top
View user's profile Send private message
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Wed Apr 14, 2010 9:08 am    Post subject: Reply with quote

Attila wrote:
Nagyon jónak ígérkezik a rendezvény! Gratulálok!

Majdnem elfeledtem, hogy stílusosak maradjunk:

Ladányi Lajos parlamenti képviselő jelöltnek remélem küldtél meghívót Smile


Köszönöm a gratulációt, semmi extra, a zamárdi elképzelést zoboraljasítottam, nem egyes templomokat látogatunk a feltámadási jelvénnyel, hanem a magyar történelem egyik nagyjának nevét viselő templomba hívja az Árpádkori szárnyaskereszt a magyar híveket – közösség erősítés!

De hogy és is stílusos maradjak,
Lajosnak nem küldtem meghívót, és miért csak Lajosnak, mennyivel különb a többi jelölttől, semmivel, sőt a többi jelölt magasan lekörözi őt tisztességben és sok mindenben?!
Minden Zobor-vidéki magyar hívőnek szól a meghívás, tehát Lajos nincs kizárva!

Eddig mindenki olvashatta, de innen már csak Attilának szól:

Attila neked megsúgom, Lajos barátod mások segítségével mindent elkövetett azért, hogy a járási Csemadok legyen az egyik szervező, szerinted miért erőszakoskodott, te biztosan tudod, hiszen egyik kampánymenedzsere vagy............úgy van, Lajos barátod mint egyik szervező valószínűleg beszélni akart a nyitrai Szent László templomban, mert a DunaTV-s forgatásban kategorikusan elleneztem Lajos szerepeltetését, ilyen alkalmat pedig nem akart elszalasztani a kampányolásra!!!

Erre pedig az én véleményem:
Aki a templomot saját kampánycélra használná/ja, előttem egy utolsó gazember!

Vannak jelöltek, tavaly és tavalyelőtt is ők erősítették fel a szalagot, mégha idén ismét ők tennék fel a szalagokat, nem ezeket érinti az előző mondatom, de örülnék, ha idén másokra bíznák ezt a tisztséget.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
DalnokJoined: 27 Oct 2014
Posts: 688

PostPosted: Thu Apr 15, 2010 6:35 pm    Post subject: Reply with quote

A nyelvrendőrség a szórványban élőket vette célba2010. ápr. 14
A kálazi Csemadok Ášj Hajtás színjátszó csoportjának előadása kapcsán indított vizsgálatot a nyelvrendőrség. Az Aranylánc című népszínműre invitáló szórólapon ugyanis nem fordítottak le mindent államnyelvre. Ladányi Lajos, az MKP Országos Elnökségének is az Ášj Hajtás színjátszói közé tartozik. Szerinte, amiért az előző rendszerben dicsérő okleveleket kaptak, most támadási felületnek nézte ki magának a hatalom.

Egy telefonnal kezdődött. A kálazi (Nyitrai járás) illetőségű Ladányi Lajosnál, az MKP elnökségi tagjánál afelől érdeklődött Elena Kaèalová, a kulturális minisztérium államnyelv-szakosztályának vezetője, hogy vajon ő-e a helyi Csemadok elnöke. Közölte vele, hogy nem, Gyepes Lajos, de hátha tud segíteni. Kiderült, a kálaziak színdarabja érdekli, amellyel több településen megfordultak. Ladányi az érdeklődő tudtára hozta, ő is szerepel a darabban, tehát érintett, s kérte, áruljon el részleteket. Erre akkor nem került sor. A Csemadok helyi szervezetének címzett hivatalos levélből már többet megtudni. Ebben az áll, hogy a kulturális tárca, az államnyelv terén központi államigazgatási szervként felügyeli az idevonatkozó törvényt. Ezért április 13-án ellenőrzést tartottak Zoboralján, hogy megállapítsák, betartották-e az államnyelvtörvény vonatkozó rendelkezéseit az Ášj Hajtás színjátszó csoport időszaki kiadványának elkészítésekor. Ugyanakkor levelet kapott az egyik zoboralji település polgármesteri hivatala, ahol felléptek a kálaziak. Ladányi úgy véli, ebből a faluból érkezhetett a feljelentés is. A minisztérium a szerződések másolatainak bekérése mellett részleteket is vár az előadás szervezéséről.

Ladányi Lajos szerint a legsötétebb kommunista időket, az ötvenes éveket idézi ez az eljárás.

– Az ellenőrzés célja a megfélemlítés, elbizonytalanítás. Nyelvszigetről, Zoboraljáról van szó, nem véletlen, hogy itt kezdik ki először a Csemadokot, a magyarságot a nyelvtörvény kapcsán. El akarják venni azok kedvét, akik kitartanak kultúrájuk, anyanyelvük ápolása mellett. Felénk sok a vegyes házasság, a csoportunkban is van rá példa, azokban is feszültségeket gerjeszthet. Tudomásom szerint legalább száz éves a kálazi színjátszás, hiszen jómagam már 30 éve veszek részt benne. Valakiknek nagyon nem tetszhet, hogy még létezünk.

Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke: szerint felháborító, ami történik. "– A Csemadok kálazi Ášj Hajtás alapszervezete a kulturális minisztériumtól egy fillér támogatást sem kapott a színdarab bemutatására. Teljes mértékben felháborítónak tartom, hogy a Szlovák Köztársaság adófizetőinek pénzén olyan embereket zaklatnak a nyelvtörvény ürügyén, akik a saját és a családjuk szabadidejének rovására a kultúra szolgálatában fejtik ki tevékenységüket. A Csemadok országos vezetése teljes mértékben elítéli a kulturális minisztérium egyértelműen politikai indíttatású eljárását ezen a téren" - mondta.

(Forrás: A Szabad Ášjság ma megjelent száma)
Back to top
View user's profile Send private message
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Thu Jun 17, 2010 2:28 pm    Post subject: Re: Feltámadási menet – 2010 Reply with quote

bg wrote:
Nagypénteken hatodik alkalommal indul útjára a feltámadási jelvény, mely Balatontól Csíksomlyóig áthalad Kárpát-medence magyarlakta területein, hirdetve a Feltámadott Krisztussal való szövetségünket. Az útvonal eszmeileg egy szívet rajzol a Kárpát-medencébe, az egyik ága Zamárdiból, a másik ág Tihanyból indul, az idei útvonal egy középső ágat is hajtott. A Feltámadási menet pünkösdkor úgy ér véget, hogy a madéfalvi és a csíkszentkirályi kereszt népe felviszi a feltámadási jelvényeket a Kis-Somlyó nyergében zajló nagymisére, ott az oltár előtt egyesítik őket, s az újra egyesült jelvényt a csíksomlyói közösség viszi le a plébániatemplomba a csángó misére, ebben a templomban őrzik minden esztendő szalagjait.
Az Árpádkori szárnyaskereszt egyben az együvétartozás szimbóluma, fontos, hogy minél több magyar közösség érezze, egy nemzet vagyunk, ne a megosztottság tizedelje sorainkat, hanem az együvétartozással erősödjünk és gyarapodjunk, amire legnagyobb szükségük a szórványban élőknek van.
Zoboralja másodízben fogadja Nyitrán az Árpád-kori motívumú szárnyas keresztet, melyre a résztvevő egyházközösségek 1-1 szalagot kötnek. Idén a távoli ausztráliai magyarok szalagja is felkerül a keresztre, megtisztelve ezzel a szerte a világban élő magyar testvéreinket.
Első alkalommal Nyitragerencsér, Alsócsitár, Kolon, Nyitrageszte, Pográny és Kálaz egyházközösségei erősítették fel szalagjukat, a kálazi templom elhagyásakor a jelenlévő hívek sorbanállva csókolták a keresztet, csak így engedték útjára.
Tavaly már a nyitrai piarista templomot választottam helyszínül, hogy mindannyiunkat megérintsen a letűnt századok történelme, mivel a templom a lovagkirály nevét viseli, aki 1095-ben itt Nyitrán halt meg, - a következő egyházközösségek tették fel szalagjukat: Felsőaha, Kálaz, Kolon, Nagycétény, Nyitra, Nyitrageszte, Nagykér, de több mint 10 község neve került be az emlékkönyvbe, tehát tavalyhoz képest megkétszereződött a települések száma, melyek eljutottak Csíksomlyóra.
2010. aprilis 18-án, vasárnap délután 14:30 órai kezdettel ismét a nyitrai Szent László templomban (piarista) lesz lehetőségük a magyar egyházközösségeknek felerősíteni szalagjukat a feltámadási jelvényre, a szentmisét sok-sok év után először végzi magyar vikárius Ïurèo Zoltán esperes személyében, aki vidékünk szülöttje.
A templom 13:30-tól nyitva.
A szalagot felerősíteni szándékozó magyar egyházközösségek a részletek iránt a balkog@zoboralja.sk címen érdeklődhetnek.
Balkó Gábor

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=2&MId=&P=index,hu,&Ind=804


http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=804&MId=&P=index,hu,&Ind=824
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
FedraJoined: 27 Oct 2014
Posts: 44

PostPosted: Mon Jun 28, 2010 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

Á‰pp most találtam:
egy új oldal Malina Hedvignek

http://www.facebook.com/pages/Veled-vagyunk-Hedvig-Sme-s-Tebou-Hedviga/132167313473522
Back to top
View user's profile Send private message
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Thu Aug 12, 2010 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

Kondé Pál nyugalmazott esperes plébános ma volt 75 éves, Kolonban volt 30 évig plébános, míg a nyitrai megyés püspök nem teljesítette a "koloni magyarok egy csoportjának" óhaját-követelését, éspedig az esperes eltávolítását, nyugdíjaztatta, helyette kaptunk szlovák papot!
Vivat MKP!

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=2&MId=&P=index,hu,&Ind=840
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Sun Oct 17, 2010 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

A koloni Zobor Hangja vegyeskar 2. alkalommal szervezett szüreti bált, fotógaléria a Zoboralja portálon:

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=2&MId=&P=index,hu,&Ind=856
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Sat Nov 13, 2010 9:41 pm    Post subject: Reply with quote

Azért történnek dicséretre méltó kezdeményezések, két rendezvény, melyek mögött a nagykériek vannak:

1. okt. 28-án a szülői szövetség "Tök jó napot" szervezett" a 4 felsőtagozatos iskola részére /Gímes, Pográny, Nagycétény és Nagykér/ - műveltségi ás ügyességi vetélkedő.
Magyar iskolák, magyar pedagógusok és ami a legfontosabb magyar diákok találkozója, közösség és identitás erősítés.
Kár hogy az első, ha már a 10. találkozó után lennénk, jobb helyzetben lennének az alapiskoláink!

2. nov. 6-án a nagykéri Mórinca néptáncosok "Magyarnak maradni" című műsorát láthattuk Gímesen, mellettük felléptek a gímesi alapiskolások, a zsérei és gímesi hagyományőrzők. A gímesiek egy kis kiállítást is összedobtak, dokumentumok és fényképek a jogfosztottság éveiből.
Kultúrműsorokból Zoboralján nincs hiány, minden faluban legalább a falunapon van hasonló seregszemle, ezek a rendezvények bizonyos alkalomra vannak szervezve, a nagykériek műsora más, ők bizonyos cél érdekében állították össze a műsorukat, a cím egyben a cél, Magyarnak maradni!
Csak gratulálni lehet a lelkes nagykéri csapatnak!

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=2&MId=&P=index,hu,&Ind=861

Videók:
http://www.youtube.com/user/laci999991#p/u
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Mon Nov 22, 2010 11:08 am    Post subject: Reply with quote

Dec.4-én, 17:00-tól Alsóbodokon mutatkoznak be a nagykériek, vendégük a Papatyka - koloni alapiskolások.

MEGHÁVÁ“
http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=2&MId=&P=index,hu,&Ind=878
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
bgJoined: 27 Oct 2014
Posts: 226
Location: Kolon

PostPosted: Tue Jan 04, 2011 2:32 pm    Post subject: Reply with quote

Az alsóbodoki műsor elmaradt, későbbi időpontban egyeztetnek.

A napokban 3 rendezvényre invitálnak a szervezők és szereplők:

2011. jan.8. - Nagykér - Táncháztalálkozó

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=545&MId=&P=index,hu,&Ind=894

2011. jan. 16. - Nyitra - Operett Gála

http://www.niton.sk/documents/15-14-8355-nitra_a3.pdf

2011. jan. 20. - Kolon - A magyar nép őstörténete

http://www.niton.sk/documents/15-14-8387-kiszely_plakat_hu.doc
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20  Next
Page 18 of 20

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group