Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Szakmai Fórum
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 31, 32, 33
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Néptáncosok szakmai fóruma
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AttilaJoined: 27 Oct 2014
Posts: 810

PostPosted: Wed May 20, 2009 9:18 am    Post subject: Reply with quote

http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=14034&Itemid=1

Országos Népművészeti Fesztivál Martoson Nyomtatás Email
2009.05.20.
Május 29-30-31-én Martos lesz a házigazdája a Csemadok Országos Népművészeti Fesztiváljának. Ennek kapcsán kérdeztük a település polgármesterét, Keszeg Istvánt, aki maga is a néptáncmozgalomban tevékenykedett a közelmúltig.

Több évtizedes múltra tekint vissza a martosi hagyományőrző műhely. Idén egy országos rendezvény helyszíne lesz a település, ami óriási érdem, de egyszersmind nagy kihívás.
- Nagy lehetőség Martos számára ez az országos rendezvény. Köszönet a Csemadoknak, hogy otthont adhatunk a fesztiválnak és ami ennél is fontosabb, több száz néptáncosnak. Alkalmunk nyílik ország-világ előtt megmutatni magunkat. Méltó házigazdái kívánunk lenni az Országos Népművészeti Fesztiválnak.

Miképpen lehet felkészülni egy ilyen rendezvényre?
- A szervezéshez alázat kell. A martosiak szorgos emberek, és ha ez társul a járási csemadokosok elszántságával, akkor siker koronázza a rendezvényt. Egyébként arra számítunk, hogy együtt mozdul majd a település, hiszen az idei a kulturális turizmus éve és a kísérő rendezvényeken mindenhol ott vannak a martosi sajátságok is. Lesz martosi ételkóstoló, martosi borkóstoló, martosi népviselet és fellépnek a hagyományőrzők. De, mindennél fontosabb, hogy a martosiak vendégszeretetét is lesz alkalmuk megtapasztalni az idelátogatóknak. Erre az alkalomra a strandfocipályán játszóteret alakítunk ki, amit majd a rendezvény után más helyszínen használhatnak a martosiak.

Kérem, mondjon néhány szót a fesztiválról.
- A pénteki napon a kultúrház ad otthont a nyitó rendezvényeknek. 18 órától a 60 éves Csemadokról és az izsai és martosi népviseletekről tekinthetnek meg kiállítást. Ezután a református templomban - a helyi tiszteletes jóvoltából - holland spirituálé kórus előadását hallgathatják és a népviseletes babákat tekinthetik meg. A szombati nap a vízi színpadon zajlik, ahol a hagyományőrzőké lesz a terep. A templom soron, a kultúrház körül és a falumúzeumnál kézművesek, igényes árusok, ételkóstolók és gyermekjátékok várják a Martosra látogatókat. Délután öt órától kezdetét veszi a néptánc gála, ami egészen a késő esti órákig tart majd. Utána táncházat tervezünk. A vasárnapi nap a családoké. Gyermekműsorokat hallgathatnak és gyermekjátékokat játszhatnak a kisebbek, a nagyobbak pedig a fesztivál zárásaként két kiváló néptáncegyüttest láthatnak. A Csemadokkal együtt úgy gondoltuk, hogy a templom soron, a kultúrház melletti és a falumúzeum körül zajló történésekre a falu lakosainak ingyenes lesz a belépés.
Végül, de nem utolsósorban engedjék meg, hogy felsoroljam azokat a táncműhelyeket, akik ott lesznek a fesztiválon: a lévai Apró Garammenti, az ekecsi Pimpimpálé, a bősi Tőzike, a dunaszerdahelyi Kikerics, Ágacska, Dunaág ifjúsági csoportja, a megyeri Kismegyer és Csilizke, a somorjai Csali, a füleki Kis Rakonca, az ógyallai Bellő, a perbetei Napraforgó gyermek együttesek. A komáromi Kisködmön és a zselízi Kincső gyermek és felnőtt táncosokkal. A bősi Aranykert, a kosúti Berkenye, a somorjai Csalló, a dunaszerdahelyi Csallóközi, a lévai Garammenti, az ipolynyéki Hont és a nagykéri Mórinca mind-mind az elitbe tartoznak idehaza. Az, hogy velünk lesznek Martoson, nagy megtiszteltetést jelent számunkra.

Felvidék Ma, ba
Back to top
View user's profile Send private message
ludasJoined: 27 Oct 2014
Posts: 28

PostPosted: Thu May 21, 2009 6:46 am    Post subject: Reply with quote

http://ujszo.com/napilap/regio/2009/05/19/egy-huron-pendulhetunk

Hétvégén: Csallóközi Táncháztalálkozó és Nagymegyeri Néptáncfesztivál 2009 Egy húron pendülhetünk
A tavalyi sikeres kezdet után ismét megrendezi a Csallóközi Táncháztalálkozót és a Nagymegyeri Néptáncfesztivált a Sermo Popula Polgári Társulás, a Megyer Táncegyüttes és Nagymegyer városa.

ÁšJ SZÁ“-AJÁNLÁ“

A hétvégi rendezvénysorozaton belül a szombat a táncháztalálkozóé, a népi zenekarok és tánccsoportok a városi művelődési központot veszik birtokukba. A szervezők várnak mindenkit: kicsiket és nagyokat, egykori és jelenlegi táncosokat, mindazokat, akik bekapcsolódnának az vigalomba, és azokat is, akik inkább csak körülnéznének... Az egész nap színes programot kínál: lesz folkkocsma, gyerektáncház, koncertek, kirakodóvásár, kézműves-foglalkozások, gálaműsorok... A délutáni program gerincét a tánctanítások alkotják: komáromszentpéteri táncokat Oláh Attila, zempléni szlovák táncokat Vlado Michalko, szilágysági táncokat Hercz Vilmos és Hercz Beáta, dél-alföldi táncokat Gazsó Tibor és Varga Viola, magyarbődi táncokat pedig Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Mónika tanít az érdeklődőknek.

A találkozó nemcsak a talpalávaló tekintetében ígér színes Kárpát-medencei forgatagot. A meghívott vendégcsoportok között Magyarországot a Debreceni Népi Együttes, a Vajdaságot a Róna Néptáncegyüttes képviseli – kiválóan minősült együttesekről van szó. Mészáros Magdi, a szervező Megyer Táncegyüttes vezetője elmondta: olyan csapatokat invitáltak Nagymegyerre, akikkel a múltban már együttműködtek, illetve akikkel „egy húron pendülnek“. Az esti gálákra tavaly dugig megtelt a városi művelődési központ, valószínűleg idén sem lesz másként. A szombat egyik csúcspontjának az Ifjú Szivek fellépése ígérkezik – a táncegyüttes Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című műsorát hozza el.

A Nagymegyeri Néptáncfesztivál vasárnapi programját úgy állították össze, hogy a távolabbról érkező vendégek mellett a környékbeli együttesek képviseltessék magukat, különös tekintettel a gyermekcsoportokra – árulta el Mészáros Magdi. A fesztivál első részében a menettánc végigvonul a városon, majd a Zárda udvarán felállított szabadtéri színpadon tartanak bemutatót. Ezen a helyszínen is mulatság várja a közönséget. A vasárnapi programok ingyenesek. (as)
Back to top
View user's profile Send private message
KlubtagJoined: 27 Oct 2014
Posts: 31

PostPosted: Mon Aug 10, 2009 11:28 pm    Post subject: Reply with quote

Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarralHelyszínek, időpont, kapcsolat:

A tábor egész napos programjai 2009. augusztus 13 – 15. Zsigárd - ®ihárec

Helyszínek: Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ (főhadiszállás) Zsigárd – ®ihárec 85 Tájház, kultúrház.

Már augusztus 12-én délután és az esti órákban el lehet foglalni a szálláshelyeket.

Táborbontás 2009. augusztus 16-án délelőtt.Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás

Társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezet, Alapiskola Zsigárd

Fő támogató: Zsigárd község önkormányzata

A rendezvényt Nyitra megye önkormányzata és a Szülőföld Alap támogatja.

Kapcsolat: Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ, Kiss László t. sz. 0915 77 77 01,

e-mail: kic@regioportal.skProgramok és szakmai közreműködők:

Néptáncoktatás felnőttek részére: Kalotaszegi táncok tanítása - Busai Zsuzsanna, Busai Norbert, Konkoly László, Balta Aranka. Zenei kíséret: Rév zenekar – Hanusz Zoltán, Takács Ádám, Lelkes TiborNéptáncoktatás gyerekek részére: Mátyusföldi táncok tanítása – Volner Nagy Melinda és Orsovics Péter. Zenei kíséret: Alt István és zenekaraÁ‰nekoktatás: Korpás Á‰va

Hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, brácsa, bőgő – Mester László

Kézműves foglalkozások: Èaprda Erzsébet, Kovács Mária
Részletes napi program időbeosztása:

08:00 – 09:00 - reggeli

09:15 – 12:00 – felnőtt tánc- és daltanítás

09:15 – 12:00 – gyermek néptánc-, daltanulás, valamint kézműves foglalkozás

12:00 – 13:00 – ebéd

15:15 – 18:00 – felnőtt tánc- és daltanítás

15:15 – 18:00 – gyermek néptánc-, daltanulás, valamint kézműves foglalkozás

18:00 – 19:00 – vacsora

19:30 – esti előadások, koncertek, utána táncház. Szombaton 17:30 – tól koncertek és előadások.A tábor ideje alatt csütörtökön, pénteken és szombaton 3 napos folklórfesztiválnak is otthont ad Zsigárd. Fellépők:

Augusztus 13. – 19:30 - Korpás Á‰va gyermekműsora

Augusztus 14. – 19:30 – Csiba Juliska és zenekara, Megyer táncegyüttes, Dragúni néptáncegyüttes (Pozsony)

Augusztus 15. – 17:30 – Szőttes Kamara Néptáncegyüttes (Pozsony), Rév zenekar (Komárom), Cimbaliband (Budapest), Bányász néptáncegyüttes (Tatabánya)A programokon és a foglalkozásokon való részvétel ingyenes!Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – osztályokban (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€ /fő/nap

Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€ /fő/nap

Deáki (10 km Zsigárdtól) kultúrház vendégszobáiban, 2 négyágyas szoba kb. 7,-€ /fő/nap

Panzió Deákin kb. 14-15,-€ /fő/napÁ‰tkezés helyszíne és költsége:

Zsigárd – Kocsis csárda reggeli 2,-€

ebéd 3,70,-€

vacsora 1,70,-€

Az étkezési igényt az első két napra (szerda, csütörtök) augusztus 11-én (kedd) 12:00 óráig kell bejelenteni. Ezután az étkezést a táborozók maguk rendelik – fizetik a Kocsis csárdában. Reggeli, ebéd, vacsora külön is rendelhetők.MINDEN KEDVES Á‰RDEKLÕDÕT SZERETETTEL VÁRUNK!
Back to top
View user's profile Send private message
ludasJoined: 27 Oct 2014
Posts: 28

PostPosted: Wed May 05, 2010 4:40 pm    Post subject: Reply with quote

Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit 2010. május 14-16-án a Csallóközi Táncháztalálkozó és Nagymegyeri Néptáncfesztivál-ra .

Program:


2010. május 15. szombat, VMK Nagymegyer - a táncháztalálkozó napja:

14,00 – kapunyitás

14,00-14,20 - Aprók tánca I. - Mészáros Magdi, kísér a Pántlika zenekar

14,20 - 15,00 - Bökönyi táncok - Hercz Vilmos és Hercz Beáta - kísér Németh Dénes és zenekara

15,00 - 15,20 - Doroszlói csirajozás - Kisimre Szerda Anna

15,20 - 15,50 - Aprók tánca II. - csallóközi polgári táncok - Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Mónika - kísér a Pántlika zenekar

16,00-17,20 – a Cirkalom Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes ifijusági csoportja és Szőttes Kamara Néptáncegyüttes gálaműsora

17,30 - 18,10 - Búzai táncok - Gémesi Zoltán és párja - kísér Németh Dénes és zenekara

18,10 - 18,50 - Szirénfalvi táncok - Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Mónika - kísér Németh Dénes és zenekara

19,00 - 20,20 – a Csík zenekar koncertje

20,20 - 21,00 - Etnomozi -Sally Corry - BENEATH FLAME (A lángok tövében)

21,00 – 22,20 Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes – Á–rdög tánca című műsora

22,30 –tól táncház - Németh Dénes és zenekara

Kísérő program szombaton: folk-kocsma, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások

2010. május 16. vasárnap, PLAUTER kúria, Nagymegyer - a fesztivál napja

11,00 - főzőverseny a Plauter Kúriában

15,00 – népviseleti felvonulás és menettánc Nagymegyer utcáin

17,00 – a néptáncfesztivál gálaműsora

Kísérő program szombaton: kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, íjászat, póniló a llegkisebbeknek, lovaglás a nagyobbaknak


Belépőjegyek:

Szombat – a délutáni táncoktatások és kísérő programok, valamint délutáni gála mindenki számára ingyenes.

Esti gálaműsorok:

Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes műsora – 5 euró

Csík zenekar koncertje – 5 euró

Mindkét gálaműsorra való jegyváltás esetén a belépőjegy kedvezményes 8 euró.

Jegyelővétel – egy héttel a táncháztatlálkozó előtt.

Vasárnap – tetszés szerint


Info: www.megyer.sk
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Néptáncosok szakmai fóruma All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 31, 32, 33
Page 33 of 33

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group