|
Kukac archívum A www.kukac.sk archívuma
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Janicsar
|
Posted: Fri Mar 23, 2007 10:13 pm Post subject: Kaszás Attila |
|
|
1960-2007
Nemrég láttam vele egy riportot, amit Zsigárdon készítettek vele. A szülői házról mesélt, amit megvett a legutóbbi tulajdonosától, hogy majd megmutassa a fiának, honnan jött.
Nem vette föl a magyar állampolgárságot, paradox módon talán így fejezte ki a szülőföldje iránti ragaszkodását, megmaradt felvidéki magyarnak. _________________ Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat. |
|
Back to top |
|
 |
VukLuxKlan
Joined: 27 Oct 2014 Posts: 794 Location: Nagymegyer - rókalyuk
|
Posted: Sat Mar 24, 2007 9:40 am Post subject: |
|
|
...nagyon régen még a Jókai színházban láttam egy-két előadásban...azután hallottuk felkerült Pestre és filmekben is játszik...nagyon büszkék voltunk rá...és nem vette fel a magyar állampolgárságot és ő ott Pesten tudta miért...ő marad a legkisebb legény aki mindíg közülünk való marad... _________________ ...a tyúk a mindenség végzete,le róla az összes tollal!!! |
|
Back to top |
|
 |
beeblebrox
|
Posted: Sat Mar 24, 2007 9:58 am Post subject: |
|
|
Nyugodj békében, Attila. Szavaid közel állnak a szívemhez.
Quote: | - Selmecbányán combközépig érő hóban futott fel a hegyre a gimnáziumig, mert minden feltételnek meg akart felelni, hogy elengedjék Budapestre, a Színművészeti Főiskolára. Tavaly pedig visszautasította az önnek ítélt kitüntetést, a lovagkeresztet.
- Szlovák állampolgár vagyok, az én kettős állampolgárságomról volt szó a 2004. december 5-i népszavazáson. Akkor a miniszterelnök azt mondta: a nép ne menjen el szavazni, vagy mondjon nemet. Ilyen kormánytól nem vehetek át kitüntetést.
- Miért nem beszélt erről nyilvánosan?
- Mert magánügy, de tartoztam vele a szüleimnek, magamnak és a kisfiamnak. A civil kurázsi miatt döntöttem így, és szerettem volna, ha tettemet nem kötik politikai oldalhoz. A nemzeti kérdések felette állnak a napi politikának. Nem létezhet nemzeti és nem nemzeti kormány, mert vagy nemzeti a kormány, vagy nem is kormány. Ahogy nem létezik rossz vagy jó színész sem, csak színész. A többi semmi, vagy ahogy Feleky Kamill mondta: van a színész, és a kiskanál.
- Harminc éve él Magyarországon, de nincs magyar állampolgársága. Soha nem is kérte?
- Ma már nincs gyakorlati jelentősége. A környezetemben sem volt olyan magyar ember, aki kezdeni akart valamit a kettős állampolgárságával. Az elutasítás miatt az önérzetünk és a hazafiságunk volt földig gyalázva. A Felvidéken élő anyám azt kérdezte: "Hogy megyek ki az utcára? Ide sem kellek, oda sem kellek?" Ez szörnyű, és ezzel senki sem foglalkozik. Hány százalék, GDP, több vagy kevesebb, azzal igen, de nekünk semmi közünk a számokhoz, emberek vagyunk. |
 _________________ Sose vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal. |
|
Back to top |
|
 |
vencel
|
|
Back to top |
|
 |
Piszkos_Fred
|
Posted: Sat Mar 24, 2007 11:30 am Post subject: |
|
|
Hihetetlen, hogy elment...megsirattam.... nyugodjon békében!
Részlet egy 2003-as interjúból Attilával:
"- Furcsa ezzel kezdeni egy beszélgetést, de döbbenetes volt számomra, amikor azt olvastam valahol, hogy ön tízévesen jelen volt nagyapja halottas ágyánál, aki otthon halt meg. Ma legtöbben kórházban halnak meg...
- Nem volt félelmetes, mert láttam, hogy nem szenved. Mosolygósan halt meg - nyolcvanhárom évesen.
- Meg merte érinteni?
- Persze, hiszen egy szobában éltünk; érdekesen kommunikáltam én a nagyapámmal... Jó volt látni azt is, ahogyan ezt a dolgot a szüleim kezelték. Á‰desanyám paraszti származású, náluk természetes volt, hogy a halottat le kell mosdatni. Emlékszem, karácsonykor történt mindez, a szüleim, ünnep ide, ünnep oda, nem engedték be a kórházba. Valami szelíd természetesség lengte körül az elmúlását, amelyben, persze, volt szomorúság is. Tudom, hogy a halál ma tabutéma. Látom, hogy az emberek félnek a haláltól, és rosszul félnek.
- Lehet jól félni valamitől?
- Az ismeretlentől lehet félni, de a haláltól... A születésünktől sem félünk, adomány az is, ez is. Nem úgy hiszek a túlvilágban, mint a keresztények, s nem úgy, mint az ezoterikusok. Nem a mennyországban és nem a nirvánában, egyszerűen a végtelenben hiszek - ami valóban félelmetes, hiszen földolgozhatatlan a mi végességünkben. Születésünktől a halálunkig mindent behatárolunk. Odakinn nincsenek mértékegységek... Kitaláltuk a centimétert, az időt, hogy élhetővé tudjuk tenni a létünket. De hol vagyunk mi a végtelenben?
- Nem is fél a haláltól?
- Nem. A szenvedéstől félek." |
|
Back to top |
|
 |
Attila
|
Posted: Sat Mar 24, 2007 12:54 pm Post subject: |
|
|
Nagyon sajnálom Kaszás Attilát!
Kár, hogy csak akkor találunk rá az igazi értékeinkre, amikor azok már kicsúsznak a kezünk közül és a végtelenbe vesznek... |
|
Back to top |
|
 |
pemilajos
|
Posted: Sat Mar 24, 2007 1:20 pm Post subject: |
|
|
Mondjatok el velem még egy Mi Atyánkot érte és mindannyiunk lelke üdvéért ! Köszönöm. |
|
Back to top |
|
 |
VolnerNagyMelinda
|
Posted: Sat Mar 24, 2007 4:42 pm Post subject: |
|
|
Nyugodjon békében! |
|
Back to top |
|
 |
bubu
|
Posted: Sat Mar 24, 2007 7:27 pm Post subject: |
|
|
Kaszás Attila......
NYUGODJ BÁ‰KÁ‰BEN! |
|
Back to top |
|
 |
Bigman
|
Posted: Sun Mar 25, 2007 6:15 am Post subject: |
|
|
Az Isten nyugosztalja békében!!
("Most van a Nap lemenőben....") _________________ Bár zord a harc,de megéri a világ.... |
|
Back to top |
|
 |
hazafi
|
Posted: Sun Mar 25, 2007 5:22 pm Post subject: |
|
|
A szavai itt keringenek körülöttünk. Egy országnak vagy nemzeti kormánya van , vagy ha nem nemzeti, akkor nem is kormány. Nos uraim, tisztelt politikusok.
Egy kisebbségben élő nemzetrésznek vagy nemzeti politikusai vannak, vagy ha nem , akkor NEM IS POLITIKUSOK!!!!! |
|
Back to top |
|
 |
Hawkeye
|
Posted: Wed Jun 06, 2007 10:58 am Post subject: KASZÁS ATTILA EMLÁ‰KMÛSOR |
|
|
Bumm wrote: | KASZÁS ATTILA EMLÁ‰KMÛSOR - ÁKOSSAL, RUDOLF PÁ‰TERREL, UDVAROS DOROTTYÁVAL
2007. 06. 06.
Kaszás Attila halálának híre mindenkit megdöbbentett. Hiányát feldolgozni nem lehet, szellemi öröksége ápolásának és továbbvitelének feladatát sokan magukénak vallják. A színművész büszke volt felvidéki származására, a Felvidék pedig büszke művészére. Szülőfaluja, Zsigárd június 17-én, vasárnap, 20.30 órától nagyszabású jótékonysági estet szervez Kaszás Attila tiszteletére, a színész magyarországi és felvidéki művészbarátainak részvételével. Az emlékműsorra a zsigárdi szabadtéri színpadon kerül sor (kedvezőtlen időjárás esetén a zsigárdi római katolikus templomban).
A rendezvényről és Kaszás Attila szellemi örökségéről Kiss Lászlóval, a zsigárdi Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ vezetőjével beszélgettem.
Hogyan vetődött fel a jótékonysági emlékműsor gondolata?
Kaszás Attila zsigárdi születésű - ki segítsen a támasz nélküli családon, ha nem mi, akik a magunkénak érezzük Attilát. Egyértelmű volt, hogy most elkél a segítség.
A másik ok: Zsigárdon már négy éve folyik Kaszás Attila erkölcsi és szellemi támogatásával kulturális műhelymunka, melynek célja a régió kulturális felemelkedése, otthonteremtés a hazában, e nemzetrész önbecsülésének, identitásának megőrzése, a magyar-magyar közeledés. Ezt továbbvinni erkölcsi kötelesség, nem beszélve arról, hogy 20 éve baráti és feleségem révén 15 éve rokoni szálak is fűznek a Kaszás családhoz.
Kik jelezték a részvételüket?
Gazdag László, Ákos, Stohl András, Szarvas József, Méhes László, Fekete Tibor (Samu), Pápai Erika, Szarka Gyula, Szarka Tamás, Lakatos Róbert és a RÁ‰V zenekar, Tükrös zenekar, Török Ferenc, Csiba Juliska, Lippentő néptáncegyüttes, Budapest táncegyüttes, Seres Zoltán, Arcok énekegyüttes, Zsapka Attila, Madarász András, Korpás Á‰va, Á“berfrank Pál, Hirtling István, Udvaros Dorottya, Pál István (Szalonna), Tóth Tibor, Nagy-Kállózy Eszter, Rudolf Péter, Kovács Adél.
Hogyan választották ki a résztvevő művészeket? Miként reagáltak a megkeresésükre?
A baráti köre tudott Attila zsigárdi kapcsolatáról, ők szinte azonnal felajánlották segítségüket. A pályatársak örömmel és készséggel álltak rendelkezésünkre, legyen az budapesti vagy felvidéki művész. Meg kell említenem, Lakatos Robi brácsaművész, a RÁ‰V zenekar vezetőjének nevét, aki nagy segítségemre volt a szervezésben. A június 17-i fellépőkön kívül sokkal többen jöttek volna, csak az időpont egyeztetése jelentett akadályt.
Az emlékezés mellett milyen célt szolgál a rendezvény?
Kaszás Attila baráti köre alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy az ő szellemi hagyatékát ápolják, anyagi támogatást nyújtsanak felvidéki tehetségeknek és segítséget nyújtsanak a Kárpát-medencei Kulturális Fesztivál megrendezéséhez, hiszen ez Attilának is nagy álma volt.
Á‰s nem utolsó sorban a kis Jancsika anyagi segítése. A mi jótékonysági rendezvényünk célja is ez, a család felkarolása. A jótékonysági est belépőjegye, egyben adományjegy is, a befolyt összeget az alapítvány számlájára utaljuk. Hiszem, és tudom, hogy ha Attila testben nincs is velünk, itt van és segít, hogy mindez megvalósuljon.
Véleménye szerint mikor valósulhat meg az első fesztivál? Mekkora teret kap az Á–nök intézménye ezeknek a rendezvényeknek a megszervezésében? Folynak már az előkészítő munkák?
A kulturális fesztiválra terveink szerint már 2008 nyarán sor kerülhet. A központi rendezőtelepülés Zsigárd lenne, de a mikrorégió is helyet adna a fesztivál rendezvényeinek. Jövőre tehetségkutató alkotótábort is rendeznénk, neves művészek oktatnának drámapedagógiát. Előkészületek már elkezdődtek, folynak a tárgyalások a környező falvak polgármestereivel, kulturfelelőseivel és az érintett művészekkel.
A június 17-i emlékműsor helyszíne könnyen megtalálható, Zsigárdról Királyrévbe vezető főút mellett, a 85-ös házszám alatt. A belépőjegyeket a helyszínen lehet majd megvásárolni, felnőtt jegy 150 Sk, nyugdíjas és gyerek: 70 Sk.
Jó idő esetén 1000 ülőhelyet és 500 állóhelyet tudnak biztosítani a szervezők, rossz idő esetén a katolikus templom befogadóképessége kisebb, oda 500 ember fér be. Két óriáskivetítőn (22m2-es és egy 12m2-es) is nyomon lehet majd követni a műsort.
Kaszás Attila által a községnek adományozott házban jelenleg tájház működik. Június 17-én, 14 órától látogatható a tájház, amelyben a családtagok segítségével emlékoltárt készítenek a szervezők.
A helyszínén tájékoztató jellegű táblák és forgalomirányító személyzet segíti az eligazodást. A község több pontján biztosítanak majd parkolási lehetőséget.
További információ: www.ziharec.sk, tel.: +421/915/777 701, e-mail: kic@regioportal.sk. (bumm, Török Tímea, fotó: Kaiser Ottó) |
http://www.bumm.sk/index.php?show=9596&sec=1 |
|
Back to top |
|
 |
Habakukko
|
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|