Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Helyhatósági választások 2010
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld
View previous topic :: View next topic  
Author Message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 9:31 am    Post subject: Helyhatósági választások 2010 Reply with quote

Már csak néhány hét, és ismét választunk. Eztúttal polgármestereket, helyi képviselőket.
Az MKP egyeduralma már legutóbb is megtörni látszott, akkor a függetlenek voltak a legnagyobb vetélytársai a párt jelöltjeinek, most meg ugye ott a Most-Híd. A Hídban vannak régi, megszokott, megunt arcok is, de sok köztük az újonc, akik csak most kapcsolódtak be a politikába. Az MKP a maradék tagsággal indul harcba, az ember az gondolta volna, hogy most már legalább egymás közt meg tudnak majd egyezni, hiszen akinek más volt a véleménye, az már lelépett, de nem így van. Pl. az Ášj Szó-ban megjelent, hogy a komáromi járási MKP etikai nemtudommicsodája is független képviselőjelölt (pedig előtte ő rúgta seggbe Andruskóékat ugyanazért).
A Hídban még nagyobbnak tűnt a kapkodás a jelöltállításkor, van olyan helység, ahol nincs hidas polgármesterjelölt, de van kettő független jelölt, akik mind a ketten hidasak.
Ezek a dolgok mind a független, ill. szlovák jelöltek esélyeit növelik, és úgy tűnik, hogy a majdani eredményekből nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, de azért a végeremény jelezhet majd bizonyos tendenciákat, főleg ami az MKP feltámadását, vagy még mélyebbre való bukását illeti.
A Híd lendülete az elmúlt száz napban megtörni látszik, sok az ellentét a vezetőségben is, a sajtó kikezdte őket, kérdés ez mennyire hat a választóira.
Az MKP-nak profik adnak tanácsot: komáromban a Fidesz tapasztalt gurujai tartottak fejtágítást az emkápés jelölteknek, tagoknak arról, hogyan kell elérni a kétharmadot, és a teljes támogatásukról biztosították a pártot. Az elmúlt napok budapesti eseményei viszont egyértelműen nem növelték a Fidesz amúgy is megcsappant felvidéki népszerűségét, a beindult fideszes gőzhengerrel az MKP nem fog szavazatokat szerezni, hanem inkább veszíthet (ugyanúgy, mint júliusban, mikor Orbán kiejtette az MKP-t a parlamentből).
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
mikulasJoined: 27 Oct 2014
Posts: 532

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 10:04 am    Post subject: Reply with quote

Tény, hogy az MKP sorsa 27-én dol el, mindent el kell követniük, hogy megkapaszkodjanak. De a Most sincs jobb helyzetben. Nem a kormány legstabilabb láncszeme. Saját soraiban ha törés áll be és ezt szorgalmazza az ellenzék, netán át ül ha csak egy is a Smerbe, perecel a kormány. Budapest több mint valószínu már leírta a felvidéki politikai garnítúrát, hátvéd harcokat folytat, de igazából erdélyi mintára új csapatban gondolkodik. Igaza is van, ez a felállás - mkp és híd - már levitézlett, berögzodött reflexei nem felelnek meg a bp.-i paradigma váltásnak, a háttérbol az autonómia programok derengenek, erre viszont mint az mkp mint a híd csapata alkalmatlan. Mivel riasztó közösségünk állapota és ezért a leköszöno de görcsösen felszinen maradni vágyó politikumunk a felelos, várható egy radikalizálódás. Ha ez kello hátszelet kap akkor egy teljesen új magyar párt indul majd a következo parlamenti megméretetésen. Ahol pedig szlovák polgármesterek kerülnek a hatalomba a magyar torzsalkodás miatt, ott felgyorsulhat a radikalizálódás folyamata.
Back to top
View user's profile Send private message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 10:08 am    Post subject: Reply with quote

Nekem nem úgy tűnik, hogy Budapest nem támogatja az MKP-t. Mint írtam Fideszes szakértők oktatták az MKP-s jelölteket, a nyilatkozataikban is az MKP-t tekintik a felvidéki magyarok egyetlen pártjának.
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
BendegúzJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1296

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 10:15 am    Post subject: Re: Helyhatósági választások 2010 Reply with quote

Janicsar wrote:
(ugyanúgy, mint júliusban, mikor Orbán kiejtette az MKP-t a parlamentből).


Á‰n nem is gondoltam, hogy ez ennyire egyértelmű. Orbán gondolt egyet és kiejtette az Mkp-t a szlovák parlamentből.

Ez a végtelenségig leegyszerűsítő gondolkodás, mely az egyszemélyes felelőst is azonnal prezentálja, nagyon emlékeztet engem egy közveszélyes zoboralji grafomániásra. Õ is ilyen pontosan ismeri, precízen megnevezi sorsunk megrontóját és csak mondja, mondja, mondja...

Megjegyzem: akadnak, akik mulatnak szegényen.
Back to top
View user's profile Send private message
beeblebroxJoined: 27 Oct 2014
Posts: 868

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 10:30 am    Post subject: Reply with quote

Remélem, a felvidéki sajtó által a Fideszre uszított sok agymosott hidas nagy része is rájött az utóbbi százegynéhány napban, hogy a felvidéki magyarság kizárólag az anyaországra és az ottani kormányra számíthat. Még a "legliberálisabb", demokratikusnak mondott szlovák párt, a SAS is kimutatta a foga fehérjét ugyanis magyarkérdésben (nyelvtörvény) a közelmúltban - a Most buzgó asszisztálásával. A többi szlovák pártról már nem is beszélve. Aki erre mostanáig nem jött rá, annak vagy mindegy, vagy ezután se fog. Tehát ha megint nyer a Most, a felvidéki magyarság menthetetlen a gyors asszimilációtól.
Más kérdés, hogy az önkormányzati választásokon sokat számít a jelöltek egyéni megítélése is, sokkal többet, mint az országgyűlésin. Á‰n magam sem vagyok pl. a lakhelyemen induló MKP-jelöltektől elragadtatva. Ennek ellenére mostosra elvből nem szavazok, a szavazataim vélhetően megoszlanak majd a vállalható MKP-s és független jelöltek között.
_________________
Sose vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 1:20 pm    Post subject: Re: Helyhatósági választások 2010 Reply with quote

Bendegúz wrote:

Á‰n nem is gondoltam, hogy ez ennyire egyértelmű. Orbán gondolt egyet és kiejtette az Mkp-t a szlovák parlamentből.
Ezt én sem gondoltam, Orbán nem direkt csinálta, csak nem hallgatta meg Csákyék kérését, hogy várjanak pár hetet. Ennyi idő után még kínosabbnak, és értelmetlennek tűnik ez a nagy sietség, pláne, hogy még mindig nem lehet állampolgárságot igényelni.
Á‰n csak azt akartam mondani a topiknyitóban, hogy az elmúlt két hét ámokfutásával a Fidesz az MKP maradék szavazói közül is sokakat elriaszt a szavazástól. Persze most sem direkt, hiszen ebben az esetben szinte teljesen magyarországi belpolitikáról van szó. De az itteni magyarok ha tetszik, ha nem , összehasonlítják Orbán lépéseit, retorikáját Ficoéval, és ha azt látják, hogy Fico kutya f@sza Orbánhoz képest, akkor megint a Fidesz által támogatott MKP-n fog csattanni az ostor.
Nem akarok vészmadár lenni, de a parlamenti választások előtti jóslatom is bejött az MKP-val kapcsolatban (vissza lehet keresni a kukacon).
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
nem_programozhatoJoined: 27 Oct 2014
Posts: 598

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 1:31 pm    Post subject: Reply with quote

Készült már valamilyen felmérés arról, miért szavaztak olyan sokan a Hídra a parlamenti választásokon?

Mi van, ha azért, mert sok szlovákiai magyart sokkolt, hogy a megyei választásokon majdnem az összes szék az MKP jelöltjeinek jutott, a Hídnak csak kettö, aztán a parlamenti választásokon sokan a Hidat választották, hogy így kárpótolják.

De ez csak egy lehetett a sok ok közül, ahány ember, annyiféleképpen gondolkodik, épp ezért lennék kiváncsi, nincs-e erröl valami felmérés

Egy ilyen felmérés eredményének tükrében jobban megjósolható lenne, mi várható most a helyhatósági választásokon.
Back to top
View user's profile Send private message
BendegúzJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1296

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:07 pm    Post subject: Re: Helyhatósági választások 2010 Reply with quote

Janicsar wrote:
De az itteni magyarok ha tetszik, ha nem , összehasonlítják Orbán lépéseit, retorikáját Ficoéval


A szlovákiai magyarok csakugyan ilyen összehasonlító analízisekkel töltik az idejüket? Nem hiszem. Nem ismerek hétköznapi magyart sem, aki Orbán Viktor miatt szavazna az Mkp-ra, vagy ellene. A szlovákiai magyarok közti ideológiai törésvonalakat nem a Fidesz határozza meg.

Az Mkp legutóbbi vereségét nem a Fidesz és nem Orbán okozta, sokkal inkább az a hazug propaganda, mely el akarja hitetni az itteni magyarokkal, hogy Magyarország aktív segítsége nélkül is megvívható a szlovák állammal szembeni harc. (Szlovákiai magyar szóhasználatban: nekünk köll a problémákat itt megoldanunk!) Ez a propaganda ma is hat, ezért könnyen előfordulhat, hogy Janicsár esélylatolgatása helyes.
Back to top
View user's profile Send private message
nem_programozhatoJoined: 27 Oct 2014
Posts: 598

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:32 pm    Post subject: Reply with quote

De ne feledd, hogy a megyei választásokon a szavazatok kétharmadát még az MKP kapta, a kocka ezután fordult meg. Mi okozhatta? Szerintem ilyesmik (nem a saját nézeteim):

1. A sok nemzetieskedö duma az állampolgársági törvény és más körül ("Csáky nacionalista, Bugár nem")

2. Ellenérzéseket keltett az MKP választási kampánya (pláne az utolsó napokban)

3. A Hídra kell szavazni, mert a megyei választásokon túl kevés szavazatot kapott

4. Bugár pártja "profibb"

5. A Hídnak jóval több választási plakátja volt

Biztos, hogy ilyen meg hasonló okai voltak, csak azt nem tudom, melyik milyen arányban
Back to top
View user's profile Send private message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

Nem kell hozzá analízisokat végezni, hogy kiderüljön a hasonlóság, elég újságot olvasni:
a multik szapulása, a megszorítások szükségességének tagadása, a második pillér tönkretétele, az emberek pénzének ellopása (ez Ficónak szerencsére nem sikerült teljesen, de milliárdokat veszítettünk miatta), mindent egy ember dönt el, törvényeket találnak ki és szavaznak meg néhány óra alatt, jelképes dolgokon lovagolnak (szoboravatások, zászlólengetés, alkotmány preambuluma, nemzeti együtműködés), sajtótörvény... folytassam?
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
BendegúzJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1296

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

Valahogy így, igen. Az arányokat én sem ismerem.

Fontos momentum volt a választások előtt, hogy Csáky valamennyi vitaműsorban magabiztosan nyilatkozott a párt preferenciáit illetően, konkrétan 8-9 % biztos pártválasztóról beszélt. A Hídat ugyanakkor minden közvéleménykutatás a parlamenti küszöbön egyensúlyozónak mérte.
A legtöbb magyar bizonyos lehetett az Mkp bejutásában, így sokan megsegítették Bugárékat, hadd legyen még nagyobb ereje a szlovákiai magyaroknak. Nem jött be.
Back to top
View user's profile Send private message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:44 pm    Post subject: Reply with quote

6. Duray gatyamadzagja - még a mostani MKP-s szavazók, funkcionáriusok nagy része is utálja Durayt

A vízválasztó szerintem az állampolgársági törvény volt, szinte mindenki azt akarta, hogy várjunk pár hetet, Csáky is, de amikor mégis megszavazták Orbánék a választások előtt, akkor kuksolt.
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
BendegúzJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1296

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:44 pm    Post subject: Reply with quote

Janicsar wrote:
Nem kell hozzá analízisokat végezni, hogy kiderüljön a hasonlóság, elég újságot olvasni:
a multik szapulása, a megszorítások szükségességének tagadása, a második pillér tönkretétele, az emberek pénzének ellopása (ez Ficónak szerencsére nem sikerült teljesen, de milliárdokat veszítettünk miatta), mindent egy ember dönt el, törvényeket találnak ki és szavaznak meg néhány óra alatt, jelképes dolgokon lovagolnak (szoboravatások, zászlólengetés, alkotmány preambuluma, nemzeti együtműködés), sajtótörvény... folytassam?


Á‰n is látom a hasonlóságokat. (Mondjuk én a különbségeket is próbálom látni, nem igaz, hogy egyik kutya, másik eb.) De nem hiszem, hogy az átlagos szlovákiai magyar szavazó ezzel feküdne-kelne.

Orbán Viktor Felvidéken nem Fico-alteregó.
Back to top
View user's profile Send private message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:48 pm    Post subject: Reply with quote

Pedig sajnos igen.
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
BendegúzJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1296

PostPosted: Thu Oct 28, 2010 2:49 pm    Post subject: Reply with quote

Saját véleményedet nem tekintheted a szlovákiai magyarok véleményének.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 1 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group