Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

a Benes-dekrétumok kérdésének forszírozása
Goto page 1, 2, 3 ... 25, 26, 27  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld
View previous topic :: View next topic  
Author Message
cusinJoined: 27 Oct 2014
Posts: 19

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 8:14 am    Post subject: a Benes-dekrétumok kérdésének forszírozása Reply with quote

Kedves Forumozók,
június elején olvasta a lenti cikket, amely Fehér Csabától, a Szüllő Géza Polgári Társulás elnökétől, származik, miszerint több szervezettel összefogva kezdeményeznék a benesi dekrétumok miatt kárt szenvedett magyarok kárpótlását.
Ha jól gondolom ez egyedülálló és üttörő kezdeményezés manapság. Mint részben érintett csak támogatni tudnám az ügyet.

A teljes cikk idézve a kurucról:
Végre: kárpótlást követelnek a magyarok deportálása miatt
2007-06-09. 23:12:20

Fehér Csaba, a Szüllő Géza Polgári Társulás elnöke április 20-án a Nemzeti Emlékezés napján jelentette be, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek a származási alapú Benes-dekrétumok és az 1945–48 közötti időszak magyarellenes jogfosztó intézkedései által kisemmizett és deportált magyarok kárpótlása érdekében. A szervezők a pozitív eredmény érdekében feltehetően uniós szerveket is bevonnak az ügybe.

Fehér Csaba a fentiekkel kapcsolatosan elmondta, hogy szervezetük csak egyike az aláíróknak, a kezdeményezést öt civil csoportosulás szignálta, ezek jelenleg azon tanakodnak, mit tartalmazzon pontosan az aláírásgyűjtő ív. „Legkésőbb nyár végére készülnek el az ívek, addigra egy olyan országos mozgalmat is ki kell építenünk, amely az aláírások összegyűjtéséért felel majd” – fejtette ki Fehér, majd hozzátette, hogy ebben az összes civil szervezet és polgári társulás segítségére számítanak. Az említett polgári társulás elnöke az aláírást gyűjtő lap szövegével kapcsolatosan elmondta, hogy annak fejlécén a 2005. április 5-én civil szervezetek és Bugár Béla, akkori MKP-s elnök által is aláírt Komáromi Nyilatkozat zárómondatai szerepelnek. Fehér Csaba, aki egyben a komáromi Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeumának az igazgatója a Hídlapnak elárulta: lát esélyt akciójuk sikerességére, mindenképpen pozitív eredményre számítanak. Kifejtette: az aláírásgyűjtés célja, hogy bizonyítsák a szlovákiai és európai közéletnek, illetve politikának, hogy a felvidéki magyar nemzeti közösség igenis igényli azt az anyagi és erkölcsi kárpótlást, gesztust, amelyet a németek és zsidók már megkaptak Szlovákiától. „Ha összegyűlik 50–100 ezer aláírás, az egy olyan komoly jelzés a szlovák politikai szféra felé, amelyet nem lehet figyelem kívül hagyni” – mondta, majd hozzátette: az ívet az unió szervezeteihez is eljuttatják majd.

Fehér lapunknak bevallotta, számítanak az MKP támogatására is, hisz ők is aláírták azt a Komáromi Nyilatkozatot, amelyben a kárpótlásról is szó esik. Nem árt azonban megjegyezni, hogy a Bugártól alig különb, kollaboráns Csáky Pál Ivan Gasparovicnál tett látogatásakor a TASR szlovák hírügynökség szerint arról biztosította a szlovák államfőt, hogy a magyar pártnak „sem a területi autonómia, sem a Benes-dekrétumok kérdését nem áll szándékában forszírozni” (K. anyádat Csáky - Kuruc.info). Ami a kárpótlást illeti, Fehér szavai szerint anyagi és erkölcsi elégtétel is szükségeltetik. „Véleményem szerint egy kombinált megoldás lenne a jó. Az egyszeri kollektív kárpótlásra mindenképpen szükség lenne, de elképzelhetőnek tartom a személyi elégtételt is” – szögezte le a múzeumigazgató. Fehér Csaba a fentiekkel kapcsolatosan kifejtette, hogy a kollektív kárpótlást a felvidéki magyar nemzetiség, mint kollektíva kapná. A pénzt egy arra alkalmas kuratórium kezelné, ebből iskolákat, a kulturális dolgokat lehetne támogatni. Ami az egyéni kárpótlást illeti, Fehér információi szerint több ezren lennének jogosultak rá, konkrét számot azonban nem kívánt mondani: „vannak különböző felmérések, de ezek nem teljesek, egy azonban biztos, több ezer jogosult van még mindig”.

„Kifejezem igényemet arra az erkölcsi kárpótlásra, amelyet 1989-et követően a demokratikus szlovák parlamenti képviselet a németek és a zsidók irányában már kinyilvánított. A történelmi igazságtétel teljessége azonban feltételezi a károsultak anyagi kárpótlását is. Mivel az eltelt hatvan év az igazságos egyéni kárpótlást szinte lehetetlenné teszi, ezért – minimumként – ragaszkodom a szlovákiai magyar nemzeti közösség szimbolikus, egyszeri anyagi kárpótlásához“ – áll a Komáromi Nyilatkozatban.

(Felvidék Ma nyomán)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vencelJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1487
Location: Pozsony

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 10:56 am    Post subject: Re: a Benes-dekrétumok kérdésének forszírozása Reply with quote

Amikor még Soóky László erősithette a hetedik hatalom pozicióját a kis felvidéki szemétdombunkon, hasonló nézetnyilvánitásokra (mert nem is vélemény) késztette az emkápét.

Tudni vélem azonban, hogy mégis miért rám gondolt. Biztos jól emlékszik arra, hisz az idő tájt egyazon pártban tevékenykedtünk, hogy éppen a Bene¹-dekrétumok következményeinek enyhítéseként fogalmaztam meg 1990 januárjában a Független Magyar Kezdeményezés mezőgazdasági programjában az ismeretlen tulajdonosú földek községi tulajdonba adásának követelményét. Sokat beszélgettünk akkoriban a földtémáról.

Emlékezhet arra is, hogy utána a prágai parlamentben Világi Oszkáréknak mennyi tehetség és politikai ügyesség árán sikerült elérniük, hogy (bár a restitúciós törvények az 1948. évtől kezdődő időszakot vették alapul) az elkobzott magyar ingatlanok ügyében egy rafinált jogi formával, de mégiscsak sikerült kitolni a kárpótlás idejét az 1948 előtti jog- és vagyonfosztottság idejére is. ....


http://www.ujszo.sk/clanok.asp?vyd=20020524&rub=print_vele&cl=26064

A kérdésem .... ki kerül nevetséges helyzetbe a petició beinditásásval kapcsolatban...

az emkápé?
a kezdeményző?
mindkettő?

üdv
vencel
Back to top
View user's profile Send private message
cusinJoined: 27 Oct 2014
Posts: 19

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 11:14 am    Post subject: Reply with quote

Véleményem szerint a lényeg :
"az aláírásgyűjtés célja, hogy bizonyítsák a szlovákiai és európai közéletnek, illetve politikának, hogy a felvidéki magyar nemzeti közösség (is) igenis igényli azt az anyagi és erkölcsi kárpótlást, gesztust, amelyet a németek és zsidók már megkaptak Szlovákiától."

Talán nem aláírásgyűjtés meg petíciók által kellene ezt elérni, de ha már az MKP jónéhány évnyi kormányzás meg mindenféle miniszter és ha jól tudom miniszterelnök-helyettesi poszt birtoklása mellett sem tudott/akart e témáben eredményeket elérni, a magyarországi kormányok pedig nem szólnak bele a "baráti" (Cseh)Szlovákia úgymond belügyeibe, hát akkor marad a népi kezdeményezés, nemde?

Jó volna már elkezdeni a mi sérelmeink bemutatását a mainstream médiában is, nemcsak a kevesek által látogatott web-oldalakon.
Uff!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vencelJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1487
Location: Pozsony

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

cusin wrote:
Véleményem szerint a lényeg :
"az aláírásgyűjtés célja, hogy bizonyítsák a szlovákiai és európai közéletnek, illetve politikának, hogy a felvidéki magyar nemzeti közösség (is) igenis igényli azt az anyagi és erkölcsi kárpótlást, gesztust, amelyet a németek és zsidók már megkaptak Szlovákiától."

....


ok... nagyon örülök, hogy ez a topik megszületett.... a kérdésem továbbra is ....

A 503/2003 (vagy a 229/91 es) as törvény biztositotta,vagy sem az emlegetett kárpótlást?

Ha igen, akkor csak hupákolnak a petició kezdeményezöi..... ha nem, akkor az egy talán nagyobb tragédia..... (az emképének is)

üdv
vencel
Back to top
View user's profile Send private message
cusinJoined: 27 Oct 2014
Posts: 19

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

vencel wrote:

ok... nagyon örülök, hogy ez a topik megszületett.... a kérdésem továbbra is ....


én pedig nagyon örülök, hogy ellamentálunk a kérdésen, szóval
a 229/91 sz. törvény 12 §-a kimondja, hogy az ingatlan-vagyonra annak van elõvásárlási joga, akinek annak idején kiutalták; az eredeti tulajdonos csak akkor igényelheti vissza, ha a betelepített nem tart rá igényt. Ez pedig az eredeti (magyar) tulajdonos kisemmizését jelenti.

Az 1991. évi restitúciós törvény csak az 1948 után elkobzott vagyonok visszaigénylését tette lehetõvé (a magyarok földjeit, ingatlanait és ingóságait 1945 és 1948 között kobozták el), és a magyarok esetében a visszaigénylés felsõ határa 50 ha volt.

Az 1994. évi restitúciós törvény már mindenki számára 250 ha-ban jelöli meg a visszaigényelhetõ ingatlanterület felsõ határát, de csak az 1948 után elkobzott földek esetében.

Az 503/2003-as szerint, pedig azok igényelhetőek vissza, amelyek 1948. 2. 25. és 1990. 1. 1. között kerültek az állam vagy más jogi személy tulajdonába a törvényben meghatározott módon.
Nemcsak az a közös, hogy a 48 után elkobzott földeket lehet visszaigényelni, hanem csak szlovák állampolgároknak jár. Ha anno elüldözték a polgárt, (de elég rendesen!) akkor előfordulhat, hogy már nem szlovák állampolgár az illető. Lefogadom, hogy a nagybirtokok esetében ez szinte minden esetben így van.
Az oké, hogy az ember lába alól nem húzzák ki a házat, amit akár tudatlanul valaki földjére épített, nade ahová nem építettek, az közösségi tulajdonba, majd a multikhoz vándorol?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vencelJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1487
Location: Pozsony

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 9:55 pm    Post subject: Reply with quote

cusin wrote:


én pedig nagyon örülök, hogy ellamentálunk a kérdésen, szóval
a 229/91 sz. törvény 12 §-a kimondja, hogy az ingatlan-vagyonra annak van elõvásárlási joga, akinek annak idején kiutalták; az eredeti tulajdonos csak akkor igényelheti vissza, ha a betelepített nem tart rá igényt. Ez pedig az eredeti (magyar) tulajdonos kisemmizését jelenti.


az emlitett paragrafus masrol szol

§ 12
Súbeh nárokov

Ak dôjde k súbehu nárokov oprávnených osôb podµa § 6 ods. 1, prislúcha právo na vydanie pôvodných nehnuteµností tej z nich, ktorá svoje vlastníctvo stratila v dôsledku jednostranného aktu ¹tátu. Pokiaµ týmto spôsobom stratilo svoje vlastníctvo postupne viac oprávnených osôb, prislúcha toto právo tej z nich, ktorá vlastníctvo stratila skôr, pokiaµ sa nedohodnú inak. Ostatné oprávnené osoby majú v takom prípade právo na prevod pozemkov podµa § 11 ods. 2, prípadne na finanènú náhradu.

cusin wrote:
Az 1991. évi restitúciós törvény csak az 1948 után elkobzott vagyonok visszaigénylését tette lehetõvé (a magyarok földjeit, ingatlanait és ingóságait 1945 és 1948 között kobozták el), és a magyarok esetében a visszaigénylés felsõ határa 50 ha volt.


a 6. paragrafus 250 ha rol szol... visszaterve a topikhoz....Azt akarod mondani, hogy a fenti ujszos idezet hamis?

cusin wrote:

Az 1994. évi restitúciós törvény már mindenki számára 250 ha-ban jelöli meg a visszaigényelhetõ ingatlanterület felsõ határát, de csak az 1948 után elkobzott földek esetében.


1994 ben nem volt restitucios torveny elfogadva..

cusin wrote:

Az 503/2003-as szerint, pedig azok igényelhetőek vissza, amelyek 1948. 2. 25. és 1990. 1. 1. között kerültek az állam vagy más jogi személy tulajdonába a törvényben meghatározott módon.


A torveny beterjesztoje szandekosan gatolta volna a restituciot a 45-48 as kobzasi idoszakkal kapcsolatosan?

cusin wrote:

Nemcsak az a közös, hogy a 48 után elkobzott földeket lehet visszaigényelni, hanem csak szlovák állampolgároknak jár. Ha anno elüldözték a polgárt, (de elég rendesen!) akkor előfordulhat, hogy már nem szlovák állampolgár az illető. Lefogadom, hogy a nagybirtokok esetében ez szinte minden esetben így van.


Azt akarod mondani, hogy most is hivatkozhatnak a 33/1945 os allampolgarsagot megvono rendeletre, és elvehetik valakinek a szemelyigazolvanyat mostanság?

cusin wrote:

Az oké, hogy az ember lába alól nem húzzák ki a házat, amit akár tudatlanul valaki földjére épített, nade ahová nem építettek, az közösségi tulajdonba, majd a multikhoz vándorol?


Ez mar tulmutat a topikon....

u.i.

Komoly pontatlansagokkal volt tele az irasod...

udv vencel
Back to top
View user's profile Send private message
cusinJoined: 27 Oct 2014
Posts: 19

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 6:03 am    Post subject: Reply with quote

Kedves Vencel,
köszi hozzászólásod és sajnálom, hogy pontatlanságokat idéztem. Utánanézek az általad kifogásolt részeknek, bár szerintem ez a tényeken nem sokat változtat, de mindenesetre pontosítja azokat.
Este válaszolok.

Áœdv
Cusin

u.i szlovákul nem tudok
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vencelJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1487
Location: Pozsony

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 7:40 am    Post subject: Reply with quote

cusin wrote:
Kedves Vencel,
köszi hozzászólásod és sajnálom, hogy pontatlanságokat idéztem. Utánanézek az általad kifogásolt részeknek, bár szerintem ez a tényeken nem sokat változtat, de mindenesetre pontosítja azokat.
Este válaszolok.

Áœdv
Cusin

u.i szlovákul nem tudokok... ok.... A részletek részletek....

A fő kérdés, hogy nem járatják-e le magukat a kezdeményezők ... a nem átgondolt peticiós ivvel (megfogalmazással).

üdv
vencel
Back to top
View user's profile Send private message
GuruJoined: 27 Oct 2014
Posts: 87

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 9:27 am    Post subject: Reply with quote

Az ő céljuk csak annyi, hogy magukat tűntessék fel a megmentő színében. Képzeljétek, hogy nyolc évnyi kormányzás alatt mindenki csendben volt (Vencel beszélt erről...igaz). A múzeumos gyerek, meg arra hajt valószínűleg, hogyha ki akarják penderíteni őt a jól tejelő helyéről, azzal tudjon takarózni, hogy ő mekkora magyar és magyarságáért vágják ki.
Egyszóval, meglátásom szerint akár OK is lehetne a kezdeményezés, ha hiteles emberek indítanák útjára.
Ja, és a pontatlanság is megölheti...
Back to top
View user's profile Send private message
pemilajosJoined: 27 Oct 2014
Posts: 92

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 1:08 pm    Post subject: Ne gáncsold ! Reply with quote

A kezdeményezés jó. Lehet , hogy megkésett , de nem késett el.Á‰rdekeltek ma is vannak.Sk állampolgárokra gondolok.Nem szabadott volna lezárni a kárp. lehetőségét. Az MKP (elödök is) sok hibát követett el részben tapasztalatlanságból , a tőrvényalkotásnál , de még többet a kivitelezésnél (rossz perszonális megválasztás,az érintettek érdektelenné tétele a jóhiszeműség hiányával,irígység , empátia hiánya stb.)
Back to top
View user's profile Send private message
vencelJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1487
Location: Pozsony

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 2:48 pm    Post subject: Re: Ne gáncsold ! Reply with quote

OK, akkor probaljuk megfogalmazni, vagy atfogalmazni a kerdest...

van kiindulasi alap?


üdv
vencel
Back to top
View user's profile Send private message
mikulasJoined: 27 Oct 2014
Posts: 532

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 3:23 pm    Post subject: Reply with quote

DE NOBIS FABULA!

A DÁLESZ már 2005-ben kinyilvánitotta azon igényét, hogy az 1946-47 telén Csehországba kényszermunkára hurcolt magyarok kárpótlása csakis egyéni lehet, ma is ehhez ragaszkodik. Akkor telefonon megkerestem Bugár Béla akkori elnököt és tiltakozásunkat tolmácsoltam. A szabad Ášjság egy időben közölte a komáromi nyilatkozattal hivatalos álláspontunkat. Gondolom itt a kukacon a témát illetően a "dálesz" topicban többet is olvashattok, ezért szűkre szabom a mondanivalómat. Nem ellenzük a kezdeményezést de semmi szin alatt sem egyezünk bele a csakis kollektiv kárpótlásba.
Krivánszky Miklós a DÁLESZ elnöke
Back to top
View user's profile Send private message
cusinJoined: 27 Oct 2014
Posts: 19

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

vencel wrote:
cusin wrote:


én pedig nagyon örülök, hogy ellamentálunk a kérdésen, szóval
a 229/91 sz. törvény 12 §-a kimondja, hogy az ingatlan-vagyonra annak van elõvásárlási joga, akinek annak idején kiutalták; az eredeti tulajdonos csak akkor igényelheti vissza, ha a betelepített nem tart rá igényt. Ez pedig az eredeti (magyar) tulajdonos kisemmizését jelenti.


az emlitett paragrafus masrol szol

§ 12
Súbeh nárokov

Ak dôjde k súbehu nárokov oprávnených osôb podµa § 6 ods. 1, prislúcha právo na vydanie pôvodných nehnuteµností tej z nich, ktorá svoje vlastníctvo stratila v dôsledku jednostranného aktu ¹tátu. Pokiaµ týmto spôsobom stratilo svoje vlastníctvo postupne viac oprávnených osôb, prislúcha toto právo tej z nich, ktorá vlastníctvo stratila skôr, pokiaµ sa nedohodnú inak. Ostatné oprávnené osoby majú v takom prípade právo na prevod pozemkov podµa § 11 ods. 2, prípadne na finanènú náhradu.


Hiába kerestem, de nem találtam magyarul a 229/91-es törvényt. Ha esetleg Neked Vencel megvan és átküldenéd annak örülnék.

vencel wrote:
cusin wrote:
Az 1991. évi restitúciós törvény csak az 1948 után elkobzott vagyonok visszaigénylését tette lehetõvé (a magyarok földjeit, ingatlanait és ingóságait 1945 és 1948 között kobozták el), és a magyarok esetében a visszaigénylés felsõ határa 50 ha volt.


a 6. paragrafus 250 ha rol szol... visszaterve a topikhoz....Azt akarod mondani, hogy a fenti ujszos idezet hamis?


Biztosan nem, szívesen elolvasnám eredeti jogszabály formában.

vencel wrote:
cusin wrote:

Az 1994. évi restitúciós törvény már mindenki számára 250 ha-ban jelöli meg a visszaigényelhetõ ingatlanterület felsõ határát, de csak az 1948 után elkobzott földek esetében.


1994 ben nem volt restitucios torveny elfogadva.


Igaz, rossz helyről idéztem!

vencel wrote:
cusin wrote:

Az 503/2003-as szerint, pedig azok igényelhetőek vissza, amelyek 1948. 2. 25. és 1990. 1. 1. között kerültek az állam vagy más jogi személy tulajdonába a törvényben meghatározott módon.


A torveny beterjesztoje szandekosan gatolta volna a restituciot a 45-48 as kobzasi idoszakkal kapcsolatosan?


Talán nem, viszont szándékosan gátolta a mostani magyar állampolgárok kártalanítását. Biztos vagyok benne, hogy a földek java a Szlovákiából kiűzött és kisemmizett közép- és nagybirtokosok által otthagyottak. Adunk egy kicsit, hogy megnyugodjanak a kedélyek, de a nagyját megtartjuk. Talán ez lehet az oka annak, hogy a benesi dekrétumokat nem törtölték el, nehogy út nyíljon az igények jogos behajtására.
Ha esetleg az 503-as is megvan azt is szívesen elolvasnám. Smile

vencel wrote:
cusin wrote:

Nemcsak az a közös, hogy a 48 után elkobzott földeket lehet visszaigényelni, hanem csak szlovák állampolgároknak jár. Ha anno elüldözték a polgárt, (de elég rendesen!) akkor előfordulhat, hogy már nem szlovák állampolgár az illető. Lefogadom, hogy a nagybirtokok esetében ez szinte minden esetben így van.


Azt akarod mondani, hogy most is hivatkozhatnak a 33/1945 os allampolgarsagot megvono rendeletre, és elvehetik valakinek a szemelyigazolvanyat mostanság?


Nem tartom valószínűnek, de '45-ben sem tartották annak pl. a benesi dekrétumokat... Az viszont piszok dolog, hogy jelenleg magyar állapolgároktól konfiskált földre nem vonatkozik a híres restitúció.

vencel wrote:
cusin wrote:

Az oké, hogy az ember lába alól nem húzzák ki a házat, amit akár tudatlanul valaki földjére épített, nade ahová nem építettek, az közösségi tulajdonba, majd a multikhoz vándorol?


Ez mar tulmutat a topikon....


ok, akkor ezt később...

vencel wrote:
u.i.

Komoly pontatlansagokkal volt tele az irasod...

udv vencel


Hát aki a netről tájékozódik azzal megesik, de a lényegen nem változtat, hogy részleges kárpótlással nem úszhatják meg szlovák "barátaink", ezért remélem, hogy minél nagyobb feneke lesz a dolognak annál többen kaphatják fel a fejüket.
Áœdv
cusin
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vencelJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1487
Location: Pozsony

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 10:07 pm    Post subject: Reply with quote

cusin wrote:


...deleted
Nem tartom valószínűnek, de '45-ben sem tartották annak pl. a benesi dekrétumokat... Az viszont piszok dolog, hogy jelenleg magyar állapolgároktól konfiskált földre nem vonatkozik a híres restitúció.
...deleted
Áœdv
cusin


Amit lehet megszerzek magyarul is (229/91, 503/2003) .... de ..... DE.

Miért lobbizzon egy felvideki magyar a magyarorszagiak kárpótlasáért?
Keressünk érveket?!

".... mert magyarok vagyunk?!"

jut eszembe... A nagyapám Nikolajevben volt hadifogoly a magyar hadsereg katonájáként, amikor úgy döntött magyarország, hogy megvonja az állampolgárságát.

Most pedig az unoka kárpótoltassa a szavukat fel nem emelőket..

üdv
vencel
Back to top
View user's profile Send private message
cusinJoined: 27 Oct 2014
Posts: 19

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 6:39 am    Post subject: Reply with quote

vencel wrote:


Amit lehet megszerzek magyarul is (229/91, 503/2003) .... de ..... DE.


Előre is köszi

vencel wrote:
Miért lobbizzon egy felvideki magyar a magyarorszagiak kárpótlasáért?
Keressünk érveket?!

".... mert magyarok vagyunk?!


Szívesen lennék én is felvidéki, de egyenlőre nem úgy alakultak a dolgok. Persze elképzelhetőnek tartom, hogy a jelenlegi "új" arisztokrácia egyes tagjai esetleg nem néznék jó szemmel mások térnyerését. Sajnos az összetartás nem a magyarok erőssége, de ha lehull a turáni-átok ki tudja...

vencel wrote:
jut eszembe... A nagyapám Nikolajevben volt hadifogoly a magyar hadsereg katonájáként, amikor úgy döntött magyarország, hogy megvonja az állampolgárságát.

Most pedig az unoka kárpótoltassa a szavukat fel nem emelőket..


Sajnálom nagyapáinkat, sok szaron mentek keresztül, de a szocionista hangoztatásokkal ellentétben nem hiszem hogy a szavukat nem felemelők bűnösök volnának. Ugyanúgy a kollektív bűnösség is megalázó, ami ellen viszont NEKÁœNK kellene felemelnünk a szavunkat, talán felvidékiek és anyaországiak együtt.

Remélem szolgáltattam elég indokot, ha nem is a lobbizáshoz, de a megértéshez igen.
Áœdv
cusin
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld All times are GMT
Goto page 1, 2, 3 ... 25, 26, 27  Next
Page 1 of 27

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group