Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Polgármesteri választások
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Felvidéki közélet
View previous topic :: View next topic  
Author Message
parlagiJoined: 27 Oct 2014
Posts: 184

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 4:08 pm    Post subject: Polgármesteri választások Reply with quote

A Nagymegyeri választások, meg az eredményeik miatt elgondolkodtam, hogy vajon meddig lesz még ilyen deformálódott polgármesteri-választások "széphazánkban".

Idézet wrote:
Szoros eredmény született: Rudický 874 szavazatot kapott, Mikóczy Dénes pedig 828 szavazattal lett a második. A további négy független induló messze elmaradt mögöttük: Dobis László nevét 327, Bugár Katalinét 290, Sárközy Lászlóét 235, Dömény Zoltánét 224 választópolgár karikázta be. A szavazásra jogosult több mint 7300 személynek mindössze 38 százaléka járult az urnákhoz. (Ez minden idők második leggyengébb részvételi aránya


http://ujszo.com/clanok.asp?vyd=20071029&cl=201203

Vagyis a választásra jogosultak szinte pontosan 12 % -a akaratából három évre (vagy örök időkre) azt csinál egy várossal, amit akar. Pontosabban míg be nem csukják.
Valakitől azt hallottam régebben, hogy még a ´90-ben megszült (Csehszlovák) törvényben volt egy kitétel, miszerint egy polgármester max. két ciklusban jelöltethető. (Megtudja ezt valaki erősíteni?)
Továbbá még az is érdekes, hogy már a szétesés után a csehek 94 -re megváltoztatták a törvényt, és ott négyévenként az újonnan-választott kéviselők választanak a saját soraikból polgit. Ergó, bizonyos körülmények között bármikor válthatnak menet közben. Á‰rdekes, hogy ebben nem követték a szlovák honatyák a NAGY TESTVÁ‰RT sőt, ha az információim nem tévesek, itt 94 -ben még azt a bizonyos korlátozást is kivették belőle a két ciklusról. (erről is kérnék megerősítést!)

Nomármost láthatjátok hová jutottunk. Mert míg a szlovák falukban mindenhol jelen van egy-két párt, vagyis a szabad versengés lehetősége adott, addig a magyar falukban vagy mököpö, vagy független (ilyenek mögé bújnak el a szlovák pártok is az adott településen, meg csorgatnak egykis lét a jelölt kampányára...) Ágy a megosztottság adott.
Á‰rdekes lenne azt is tudni, hogy mennyi átlagosan a jelöltek száma a szlovák falukban, és mennyi a magyarokban.
Ha lenne civil társadalom az országban, akkor pl. ezzel kéne foglalkozni, mert ha valahol megszerzi a hatalmat egy valamirevaló muksó, négy év alatt úgy bebetonozza magát, hogy no ... Aztán kiskirálykodhat életfogytiglan.

Ja, de valószínűleg ezzel a kezdeményezéssel is magunkra maradnánk, mert az államhatalomnak jó, hogy mi marakodunk ... Twisted Evil
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
DalnokJoined: 27 Oct 2014
Posts: 688

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Valakitől azt hallottam régebben, hogy még a ´90-ben megszült (Csehszlovák) törvényben volt egy kitétel, miszerint egy polgármester max. két ciklusban jelöltethető. (Megtudja ezt valaki erősíteni?)Ezt nem tudom megerösitteni, bár valószinü.
Egy biztos, Csehországban ez jelenleg igy van!

Egyébbként sikeres népszerű polgármesterek a második ciklus lejárta után kénytelenek más pálya utén nézni, és négy év mulva ujra indulhatnak.
Megvan a logikája.
Back to top
View user's profile Send private message
czuczorJoined: 27 Oct 2014
Posts: 885

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

Szia Huncutka Wink
sajnálom, ha túlzonak tunik az aktivitásom, de majd visszafogom magam Embarassed
figyelmesen elolvastam a simonon lévo hozzászolásodat, és maximálisan egyetértek a véleményeddel. Azok mellett a vonalak mellett ahol ossze lett tákolva a mokopo már nem tud szétrepedni. Egy dolog zavar az egészben,( javíts ki ha tévedek) neked van favoritod a majdani utodgyulekezetek kozul. Sokat kellene dolgozniuk, hogy az én bizalmamat visszaszerezzék.
Ami az itteni írásodat illeti, valoban szuletett egy torvény amelyik a polgármesteri megbizatást 2 ciklusban szabta meg, de azután túl sok polgármester kerult a parlamentbe és az elso dolguk volt ezt atorvényt megváltoztatni. A csehek jogszabályozását nem ismerem.
Nem tudom mennyi idos lehetsz, de ha te nem élted még meg elmesélem milyen vidám volt az élet választások elott minálunk. Volt három magyar párt és volt 35 képviseloi hely a plénumban. A hárombol ketto magyar párt teljes listát szokott állítani(MPP,Egyuttélés) a nagyasszony pártja meg már akkor sem volt képes egy utoképes csapat felállítására, de a 35 helyre 20-25 jeloltje neki is szokott lenni. Azonkívul KDH is egy fél listát, néhány SDL, itt-ott valami egyéb, plusz legalább egy komplett plénumra valo fuggetlen. Tehát a tuljelentkezés olyan 4-5x-os lehetett, volt mibol válogatni. Voltak igazi választási gyulések , igazi programokkal. volt mibol válogatni. Anagy osszeborulás után nagyon gyorsan végbement a kiszorítosdi. Á‰s ez az apont amiért akkor kap el a hányinger, amikor azt hallom, hogy a mokopo egy alulrol építkezo párt, mert minden egyes vitát, konfliktust, ellentétet mely a helyi szervezetekben volt, felulrol belenyulva azok javára dontottek el,akik a felsobb vezetok erdekeivel, személyi ambicioival osszhangban voltak.
A megyeri társadalmi élet kozonyét és ellaposodását is az o bunukként rovom fel. Hát ki a rosseb politizáljon Megyeren ha nem valamilyen magyar párt. De ok nem politizáltak. A tevékenységuk kimerult abban, hogy kiszolgálják a nagyasszonyt. Ha megfigyelted, nemhogy nem volt képes teljes listát , meg polgármesterjeloltet állítani,de ugyanazok anevek, kevés kivételtol eltekintve nem is voltak jelolve nála. Az o taktikája az, hogy elohuz egy jolly jokert, elhasználja azután eldobja. Egy darabig tolja maga elott, elsopor vele az utjábol amit sikerul, azután ha elkopott, vagy nem úgy mukodik ahogy azt o elképzeli, lecseréli. Az utobbi idoben nem is jonnek be az elképzelései semilyen vonalon(furdo, iskola, stb.) De nem is akarok ezzel tobbet foglalkozni, mert a városban amugy is sportot csináltak abbol, hogy jo nagyokat rúgnak a mokopobe. Csak azért mondtam el, mert akkor is ezt mondtam amikor még csúcson volt. Nem nagy dicsoség belerúgni a doglott oroszlánba.
Az a legfájobb, hogy nemcsak a megválasztott vezetés minoségével van a baj, hanem már a jeloltek kvalitása is szinten aluli. Na ezen kéne változtatni. Mert mindenki azon sír, hogy milyen szar a vezetés! Itt nem a választásokkal van a baj, hanem már a jelolésekkel. Idea Igenis a fo feladat az kellene, hogy legyen, hogy meg kell keresni a hiteles és értékes embereket, és meggyozni a jelolésukrol. Sad
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
korifeusJoined: 27 Oct 2014
Posts: 331
Location: Ñagymegyer

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

Szia czuczor.
Figyelmesen olvastam irományod és majdnem minden gondolatoddal egyet értek. Az általad modellizált idoszakot megéltem, átéltem és beértem annyival, hohy stabil szavazója voltam a mokopo jeloltjeinek. Subjektív és objektív okonál fogva nem kotortam a politika szatyrában. A helyi mokopos betegség okozója egy ínysorvadás, és az arra szakosodott szakember ahelyett hogy lepucolta volna a fogkoveket beletúrt az emberek jelenébe, jovojébe és nemegyszer a múltjába.
Szervezo képessége folytonos fejrázások kozepette formálódott, onkényes hatalomvágya példátlan. Joggal kérdezheti az olvasó van e kiút. Itt az a pont aminél vitatkoznák Veled. Miszerint a fo feladat az kellene, hogy legyen, hogy meg kell keresni a hiteles és értékes embereket, és meggyozni a jelolésukrol. Szerintem ezek az emberek itt élnek a városban. Nem kell keresni oket, csak ossze kell oket hozni és igényt támasztani a megújulási folyamathoz. Stílusosan mondva itt az ido - most vagy soha. Meglásd (és vitatkozhatsz velem) a kovetkezo választási ciklusig kinoné magát a megfelelo jeloltek névsora és nem lenne tobbé ciki a magyar párt Nagymegyeren. Ehhez egy bolcs dontésre lenne szukség a Nagyasszony oldaláról, amit vakon kovethetnének a fegyverhordozói is...
Back to top
View user's profile Send private message
czuczorJoined: 27 Oct 2014
Posts: 885

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 7:30 pm    Post subject: Reply with quote

Pacsi korifeus Idea
(ebben!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
parlagiJoined: 27 Oct 2014
Posts: 184

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 7:43 pm    Post subject: Reply with quote

czuczor wrote:

sajnálom, ha túlzonak tunik az aktivitásom, de majd visszafogom magam Embarassed
figyelmesen elolvastam a simonon lévo hozzászolásodat, és maximálisan egyetértek a véleményeddel. Azok mellett a vonalak mellett ahol ossze lett tákolva a mokopo már nem tud szétrepedni. Egy dolog zavar az egészben,( javíts ki ha tévedek) neked van favoritod a majdani utodgyulekezetek kozul.


Tévedésben vagy Cuncikám Wink
Nincs favoritom bárminemű politikai gyülekezettel kapcsolatban, de ... (majd később)
ami az ATOMANTI -ságodat illeti, nem sértésnek szántam, sőt engem provokáltál ki erre a témára. De bejött, hogy cukkoltalak egy kicsit mert jól eleresztetted magad Te is Wink

Témához:
Legalább azt kéne elérni itt (hald mököpö!), hogy ha a polgi-választáson nem éri el a szavazók 50 %-a plusz egy szavazatot a győztes, akkor egy második fordulót kelljen tartani a legtöbb szavazatot elértek között. Már akkor is demokratikusabb lenne (némiképp) a döntés. Hiszen nem babra megy a játék...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
czuczorJoined: 27 Oct 2014
Posts: 885

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 8:03 pm    Post subject: Reply with quote

Az a gond, hogy a választási torvény megváltoztatásához kétharmados parlamenti tobbségre van szukség. ez nem helyi ugy Idea
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
parlagiJoined: 27 Oct 2014
Posts: 184

PostPosted: Tue Nov 06, 2007 8:17 pm    Post subject: Reply with quote

Nem vagyok szakértője a dolgoknak, de szerintem ez egy sima (nem alkotmányos) törvény.
A mököpö szerepe a lobbizás lenne, mert a szlovák térfélen is lehetnek anomáliák. Ha meg nem megy a dolog, még akkor is van értelme beadni egy törvény-javaslatot, mert a vita során sok mindenféle ügyre rá lehetne mutatni.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
czuczorJoined: 27 Oct 2014
Posts: 885

PostPosted: Wed Nov 07, 2007 12:17 pm    Post subject: Reply with quote

parlagi wrote:
Nem vagyok szakértője a dolgoknak, de szerintem ez egy sima (nem alkotmányos) törvény.
A mököpö szerepe a lobbizás lenne, mert a szlovák térfélen is lehetnek anomáliák. Ha meg nem megy a dolog, még akkor is van értelme beadni egy törvény-javaslatot, mert a vita során sok mindenféle ügyre rá lehetne mutatni.

Nem akarok vitába szállni a százalékokról,mert én sem tudom, de akkor is halott otletnek tartom, mert pont azoknak kéne szavazniuk róla, akik így hátrányba kerulnének egy helyhatosági választáson. A mugy az általad felvázolt rendszer igazságosabb lenne, ez igaz.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
parlagiJoined: 27 Oct 2014
Posts: 184

PostPosted: Wed Nov 07, 2007 8:41 pm    Post subject: Reply with quote

czuczor wrote:
de akkor is halott otletnek tartom, mert pont azoknak kéne szavazniuk róla, akik így hátrányba kerulnének egy helyhatosági választáson.


Halott ötlet itt minden, amíg a civil társadalom (a pártokon kívüliek) nem eszmél.
Hogy ehhez az eszméléshez mire lenne szükség ... ?

Talán a liberósok DS -es példája lenne a megoldás? Tudjátok? Világi - Barak - Hunèík - stb. "városmentő" polgári társulásról beszélek.
Ott viszont tengersok zsozsó van a háttérben, ami máshol eléggé iluzólikus - vagy ki tudja... ?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
parlagiJoined: 27 Oct 2014
Posts: 184

PostPosted: Wed Nov 07, 2007 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

Dalnok wrote:
Egyébbként sikeres népszerű polgármesterek a második ciklus lejárta után kénytelenek más pálya utén nézni, és négy év mulva ujra indulhatnak.
Megvan a logikája.


Na ja!!!
Sőt! Mert akkor eleve terveznek a szereplők. Vagyis működik - legalábbis némiképp - az élni, és élni hagyni aranymondás Wink
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
czuczorJoined: 27 Oct 2014
Posts: 885

PostPosted: Wed Nov 07, 2007 9:51 pm    Post subject: Reply with quote

Sot! Olyanok nem is jelentkeznek a szerepre, akiknek nincs másfajta egzisztenciájuk, és nincs hova visszatérniuk, így eleve kiszurhetok a megélhetési politikusok, bukott vállalkozók, és még sorolhatnám....
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BigmanJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1667
Location: Nagymegyer

PostPosted: Thu Nov 08, 2007 10:53 am    Post subject: Reply with quote

czuczor wrote:
Sot! Olyanok nem is jelentkeznek a szerepre, akiknek nincs másfajta egzisztenciájuk, és nincs hova visszatérniuk, így eleve kiszurhetok a megélhetési politikusok, bukott vállalkozók, és még sorolhatnám....


Ez egy valóban tökéletes megoldás lehetne,de itt jön a szokásos:nincs meg a politikai akarat!!
A politika nem követhet logikát????
_________________
Bár zord a harc,de megéri a világ....
Back to top
View user's profile Send private message
czuczorJoined: 27 Oct 2014
Posts: 885

PostPosted: Thu Nov 08, 2007 7:12 pm    Post subject: Reply with quote

Bigman wrote:
czuczor wrote:
Sot! Olyanok nem is jelentkeznek a szerepre, akiknek nincs másfajta egzisztenciájuk, és nincs hova visszatérniuk, így eleve kiszurhetok a megélhetési politikusok, bukott vállalkozók, és még sorolhatnám....


Ez egy valóban tökéletes megoldás lehetne,de itt jön a szokásos:nincs meg a politikai akarat!!
A politika nem követhet logikát????

De igen. A kényszeruralmi rendszerekben Wink
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
roverJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1106

PostPosted: Thu Nov 08, 2007 8:14 pm    Post subject: Reply with quote

czuczor wrote:
Sot! Olyanok nem is jelentkeznek a szerepre, akiknek nincs másfajta egzisztenciájuk, és nincs hova visszatérniuk, így eleve kiszurhetok a megélhetési politikusok, bukott vállalkozók, és még sorolhatnám....


Ugye most nem a megyeri polgira gondolsz???... Laughing Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Felvidéki közélet All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group