Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Kárpát-medencei közelmúlt.
Goto page 1, 2, 3  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Kukac kávéház
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Thu Jun 09, 2011 5:21 am    Post subject: Kárpát-medencei közelmúlt. Reply with quote

Kárpát-medencei közelmúlt.

A Kárpát-meDencében a hazugság mocska mindent eltakar. A félelem pedig a hazugságot támogatja. Jól tudták azok akik Malina Hedviget megverték hogy mit csináltak.

Két hete volt talán, az egyik ismerősömnél az udvaron élcelődtem a "kurva ország" kifejezésen. Aki Fidesz szavazó létére rám szólt, halkabban, mert meghaLlja a szomszéd.

Szót fogadtam. Õ benne még jobban megvannak a rég kialakult reflexek.

Eszembe jutott egyik kollégám. A házánál segítettem, ahol édesapjával beszélgettem. Aki mesélt a 45 előtti időkről.
Rá néhány héttel annak a kollégámnak meséltem valamit. Magyarázatul hozzá tettem, mint az édesapád. Õ bután nézett rám, azt mondja: mit hazudozol, apám a környéken sose járt.
Mint rájöttem: az apa, hogy védje a fiát, semmit nem mesélt saját múltjáról. Hagyta, hogy a társadalom úgy szocializálja a fiát, ahogy a szovjetek kívánták.

Hogy egy két emlék megmaradjon, nyitom ezt a topicot.

A félelem elveszi múltunkat. Elveszi a magyaroktól, elveszi a szlovákoktól.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Thu Jun 09, 2011 6:30 am    Post subject: Reply with quote

Ipolyság magyar szemmel.

Talán negyven éve lehetett, hogy először átléptem a határt Ipolyságnál. A busz a főtéren megállt, mentünk a bankba pénzt váltani. Egyszer csak elénk került egy idős bácsi. Kihúzva magát köszönt, majd nagy hangon elmondta, hogy ez az ország Csehszlovákia, de ezen a helyen magyarok élnek. Á‰s ő is magyar.

Talán két éve volt, hogy kocsival hazafele menet megálltunk a faluban. Még egyszer inni akartam finom szlovák sört. Meleg volt. A kocsma mellé álltunk. Ablakai nyitva. Hallatszott, bent magyarul beszélgettek. Beléptem a kocsmába, miközben szlovákul beszélt mindenki. Kértem magyarul egy korsó sört. Erre a hátam mögött mindenki átváltott magyarra.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Fri Jun 10, 2011 4:30 am    Post subject: Reply with quote

Nyelvhatár

Harminc éve lehetett, hogy Sátoraljaújhelyről indultunk Kassára. Ášjhelyen egy szállodában aludtunk. Hajnalban, sötétben mentünk keresztül egy kis patak gyaloghídján. Az volt az országhatár. A patak két partján ugyanolyan házak, látszott rajtuk, egyszerre épültek. Szlovákújhely vasútállomása öt percre lehetett a határtól, gyorsan odaértünk.

A vasútállomáson magyar feliratot nem találtunk. A pénztároson kívül mindenki magyarul beszélt. Hanem a pénztáros csak nehezen akarta megérteni mit akarunk. Felszálltunk a vonatra, ott is mindenki magyarul beszélt. Kassa széléig egy árva szlovák mukkot sem hallottam.
Igaz, Nagymihályiban felszállt egy idős nénike, akiről gyanítottam, hogy szlovák, de a sok pletykáló, beszélgető ember között nem szólalt meg.

Amikor beértünk Kassára, és felnyikorogtak a fékek, mindenki átváltott szlovákra. Mintha soha nem tudtak volna magyarul. Megnéztük a dómot, Rákóczi nyugvó helyét.
Majd betértem a városi buszmegálló mellékhelyiségébe. Amikor bementem, a vécés nénike egy üveg mögött állt. Elővettem a pénztárcát, és valamit motyogtam magamba, hogy: hogy tudom ezt odaadni magának?
Erre a vécés nénike ordítani kezdett:
- Kifelé! Kurva magyar itt nem hugyozik!

Kábán mentem kifele. Egy bácsika mellém húzódott, és azt mondta halkan:
- Fiatalember, menjen át a vasútállomás vécéjébe, ott nyugodtan elintézheti a dolgát.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Fri Jun 10, 2011 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

Amikor rájöttem, hogy valami nem kerek.

Mindig szeretem kocsmákba beülni. Nézegetni az embereket. Hallgatni beszélgetésüket.
Valamikor a nyolcvanas évek közepén történt. Zsolna óvárosának köveit koptattam, amikor bementünk egy kocsma félébe. Kértem egy (mutatva) pohári pivót, és hallgattam a szomszéd asztalnál beszélőket. Nem értettem őket, de a beszélgetők hangsúlya, habitusa mindig érdekes volt számomra.
A beszélgetőket pedig mindig osztályoztam. Volt amelyikre azt mondtam, hogy hegyi ember, kire azt mondtam hogy német, volt hogy a szomszédom képe jelent meg.

Szóval négy hetven év körüli bácsi beszélgetett a szomszéd asztalnál. Hangosan vitatkoztak valamin. Egyszer csak azt kérdi az egyik bácsi: Na, ezt a szót hogy, ..., hogy is mondják szlovákul?
A többiek kórusban, egyszerre mondták a szlovák szót. Majd folytatták, ahogy abba hagyták: szlovákul.

Zsolnán.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Sat Jun 11, 2011 9:21 pm    Post subject: Reply with quote

Arad 1980 körül.

A Csauseszku időkben történt. Egy hetes erdélyi körutazás utolsó eseményeként Aradon állt meg autóbuszunk. A szállodában senki nem tudott magyarul. A vacsoránál mindenkinek kötelezően kiadtak kitöltésre egy eléggé hosszú kérdőívet. Természetesen minden szó románul volt a papíron. Elégé stresszes volt az előző egy hét, úgyhogy mindenki kitöltötte. Szerencsétlen idegenvezetőnk tolmácskodott a papírok, és köztünk.

Hajnalban felébredtem. A folyosón (majdnem) ezt kiabálták: Julis, az anyád mindenit, adok az arcodra!
Nocsak, valaki tud magyarul ebbe a szállodába, nézek ki. Döbbenten néztem. A folyosón mások is magyarul beszéltek. Kicsit ittasak voltak akiket láttam. Lementem az étterem elé. Még a portás is magyarul beszélt. Az, aki előző este nem értett meg bennünket.
Románul egy mukkot sem hallottam.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Thu Jun 16, 2011 4:01 am    Post subject: Reply with quote

A közel múlt.

A hetvenes évek elején jutottam el először Tátralomnicra. Mint egy kiránduló csoport résztvevője, én is a "Kolibába" kezdtem az estét. Ott, egy öreg cigány húzta a vendégeknek a nótát, aki ránézésre egy alföldi bácsinak tűnt. Ismert minden nótát, tökéletesen beszélt magyarul. Mi a magyar nótákat abban az időben már nem nagyon ismertük. Az éneklésben nem egyszer az öreg segített. Valamelyikünk vidáman elakarta volna húzatni az "Ártánd disznó nem járt iskolába" - ( ott kitalált ) nótát. Erre az öreg elnézést kért, hogy ő egy egyszerű tót ember, aki nem ismeri a legújabb magyar nótákat.

Este tizenegyre mi magyarok elfáradtunk, pénzünk is elfogyott, miközben megjelentek a fekete ablakos autók, megjelent a nyakkendős, csehszlovák elit. A magyarok, kelet németek távoztával a mulatozás magasabbra hágott. Hajnalban felébredtem. Sétáltam egyet. Megdöbbenve láttam, a "csehszlovák elit" magyarul, magyar nótákat énekelve vigadott.

Õk akkor jobban ismerték a magyar nótákat, mint mi.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Sat Jun 18, 2011 4:02 am    Post subject: Reply with quote

Az én december ötödikém.

A hatvanas évek végén lehetett. Pesten, a Moszkva téren, a Trombitás előtt egy idős asszony ácsorgott. Kéregetett. Amikor elmentem mellette, hozzám szólt. Kért, adjak neki néhány forintot mert a lányaival éheznek, most menekültek Nagyváradról.

Nekem megjelent a térkép. Rajta Oradea, és alatta kisebb betűkkel a Nagyvárad felírás. Végig futott az agyamon, hát hiszen az külföld, és hogy én milyen nagyon szeretnék külföldre utazni.

Valahogy így válaszolhattam:
-Szégyellje magát hogy idejött hozzánk.

A keresztemet azóta is hordom. Ha rágondolok, mindig elfog egy rossz érzés. Hogy mondhattam akkor ilyent? Tudom, nem lehet az akkorit jóvá tenni.

Fiatal voltam. Csak azt tudtam, amit az iskolába mondtak. A Kárpát - medence földrajzi térképét sose láttam, a magyar történelem térkép csak mese volt számomra. Nekem a történelem sok kicsi különálló történet volt.
Apámék a múltról nem meséltek semmit. Ha belegondolok, én sem meséltem a gyerekeimnek, ne zavarjam őket az előre jutásba.
Meglehet, az én december ötödikém okozza, hogy vén fejjel mára megtanultam gépelni, és most ütöm a billentyűket.

Azt azért tudni kell, gyerekkoromba a fejem felett a múlt sok eseményéről hallottam, de az egész csokorba kötését a média, és az iskola végezte. Akkor még azt mondtam, kit érdekel a politika! Ma már az egyik ismerősöm által megfogalmazott gondolattal élek:
Amikor a boltban vásárlok, már az is politika.

Szegény, Nagyváradról menekült asszony! Remélem, segített neked valaki.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Mon Jun 20, 2011 10:24 pm    Post subject: Reply with quote

A káromkodás.

Amikor Szlovákiába utaztunk, igyekeztem nem kiöltözködni, nem használni nejlon szatyrot, hogy ne lógjak ki a tömegből.
Á‰lveztem amikor magyarországiakkal bementem vásárolni valahová. Mert én jól tudtam, (nyolcvanas évek,) hogy a szlovákok értik a magyar káromkodást.

Szóval mondjuk Alsó-Kubinba, ott álltam a sorba, az eladó kiszolgál, a magyarországi a sorba elkezd halkan, de érthetően káromkodni, szidja az eladót. A szerencsétlen meg nem tudja, az eladó is ugyanúgy káromkodik, mint ő. A káromkodó odaér az eladóhoz, aki meg mutatja neki, álljon be újból a sorba. Az pedig nem csinál semmit amíg az újból be nem áll.

Van egy kicsi magyarországi falu, melynek lakói 1980 körül még szlovákul szólaltak meg először. Amikor 1960 körül odakerültem, ott ha valaki a kalapácsával az ujjára ütött, szlovákul káromkodott. Pedig ők ott jól tudtak magyarul is.

A magyar káromkodási szótár ismeretét csak a szlovákoknál tapasztaltam.
Ášgy látom, ha valaki nyelvet vált, nehéz az indulat szavakat lecserélni.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Mon Jun 20, 2011 11:02 pm    Post subject: Reply with quote

Nyelvcsere

Végig utaztam Szlovákiát, túráztam sokfelé. Busszal, vonattal. Nem volt nehéz, feleségem magyarországi szlovák nemzetiség volt. Anyanyelve szlovák volt. A műszaki nyelv nem ment neki, számoláshoz is a magyart használta. Az őseitől rámaradt Tranoszciusz gót betűit sem ismeri.

Sokáig ha tehette, nem akart megszólalni szlovákul Szlovákiában. Zavarta, hogy csak lassan tud beszélni. Á‰s valóban, a falujában az emberek másként beszéltek. Lassabban, dallamosabban. Fent meg szinte hadartak. Hanem, egyszer összeakadt Poprádon egy tanító nővel, aki spontánul megdicsérte szép kiejtéséért, és aki megkérdezte, hol beszélnek ilyen szépen szlovákul?
Utána már engemet is tanítgatott szlovákul. Nem sokáig tartott ez az időszak. A Kis-Fátrában, a Vrátna Dolina felvonójánál a felvonós fiúk ő előtt talán azon nevetgéltek, hogyan tudnák agyonverni kisfiunkat. Talán, mert még elmondani sem tudta, mit hallott ott.

Azóta csak szüleivel beszél szlovákul.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Tue Jun 21, 2011 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

Bizánc és Róma.

Valamikor, a nyolcvanas évek végén történt. Jugoszlávia a kultúrák törésvonalán megrepedt.

Hogy is történt?
A Zágrábi boltokban a nyolcvanas évek végén a cirill betűs feliratok mellé kitették a latin betűs feliratokat. A bizánci kultúra képviselői ezt nem tudták elviselni. Elkezdték beverni a kirakatokat, szétverni a latin betűs boltokat.

Nem nációk közötti, hanem kultúrák közti harc volt a Jugoszláv háború.
Back to top
View user's profile Send private message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Wed Jun 22, 2011 10:29 am    Post subject: Reply with quote

Rodnas2, te állandóan azt ismételgeted, hogy neked olyan tapasztalataid vannak, hogy a legtöbb szlovák tud magyarul, főleg részegen.
Ennek kb. annyi az értelme, mint hogy ha most lejön egy északi szlovák a megyeri fürdőbe, és azt látja, hogy a legtöbb helybelivel szót ért szlovákul, akkor azt a következtetést vonja le belőle, hogy ezek tulajdonképpen mind szlovákok, vagy elmagyarosodott szlovákok, hiszen beszélnek szlovákul.
Ajánlom, hogy tanulmányozd a régi katonai térképeket, főleg a nyelvhatár menti területeket, nagyon sok érdekes dolgot lehet találni bennük.
http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Thu Jun 23, 2011 6:58 am    Post subject: Reply with quote

Janicsár!

Nem azt írtam, hogy minden szlovák tud magyarul!

Azt írtam, hogy negyven éve sokan tudtak még magyarul!
Tudod, írtam azt a zsolnai esetet. Ott például négy idős bácsiról írtam.
Azért írom le ezeket a történeteket, mert a fiatalok erről nem tudnak semmit! Pedig kellene tudniuk!

Te miattad is nyitottam ezt a topicot.

Janicsár!
Nagyon régen bóklásztam már felvidéken, ezért megkérdezném, szerinted a magyar káromkodásokkal hogy állnak a szlovákok?

Félek tőle, ahhoz, hogy Szlovákiában is helyére kerüljön a történelem, be kell hogy következzen egy szlovák - Katyin, esetleg egy polgár háború.
Horvátország is nagy árat fizetett érte.

Nem a nyelvek között van az ellentét, hanem a kultúrák között.
Ha Szlovákiában megerősödik a "Cirill - Metód" vonal, Szlovákia kulturálisan ketté szakad.

Félek tőle, hogy a szlovák - magyar ellentét egyik felszítója a katolikus egyház volt, mely 1844- ben megsértettnek érezte magát, hogy a hivatalos nyelv Magyarországon a latin helyett a magyar nyelv lett.

Azt hiszem, te írtad azt, hogy az ősök utáni kutatásban latinul írott anyakönyvvel találkoztál.
Gondolkozz el rajta, mit is jelentett ez!

Hol akarnak Cirill és Metód múzeumot nyitni? Tudom, ez a két szent mindkét egyházban elfogadott.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Sat Jul 02, 2011 4:45 am    Post subject: Reply with quote

Hol van már a tavalyi hó?

A nyolcvanas évek elején jutottam el Korondra. Végigsétáltam a falu főutcáját. A házak előtt ülő öregekkel szóba álltam. Majd egy idős bácsi mellé leültem. A házból román kiabálás hallatszott.
Kérdeztem tőle, talán itt románok laknak?
A bácsi kioktatott. A székelyek beszélik a magyart, németet, románt.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Sat Jul 02, 2011 4:59 am    Post subject: Reply with quote

Még ma sem értem.

A nyolcvanas években jártam Pozsonyban. A Márton templommal szemközti utcában, egy kis boltban vártam a soromra. A két eladó nő a vendégek kiszolgálása közben egymással magyarul beszélt. Talán szebben beszéltek magyarul, mit a Pestiek.
Sorra kerültem, mondom nekik magyarul, mit kérek. Mutatják, hogy nem értik. Szlovákul szóltak vissza.
Szépen kiszolgáltak, de mindent mutogatni kellett nekik.

Azt hitték talán, hogy felvidéki magyar vagyok?
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Sat Jul 02, 2011 5:32 am    Post subject: Reply with quote

Á‰n is úgy viselkedtem volna.

Kézdivásárhelyen a főtéren a Gábor Áron szoborral szemben megállított egy biciklis, idős bácsika. Kérte, fizessek neki egy üveg sört. Szívesen vállaltam, legalább tudok vele beszélgetni.
Az étteremben a következőt mesélte nekem az öreg:
Nemrég volt, hogy a városban felállították Kossuth Lajos mellszobrát. Átadására meghívtak egy magyarországi politikust is.

A leleplezésre több ezer ember gyűlt össze. Megjelent a szobor előtt Deutsch Tamás. Beszélni akart volna, de, a tömeg rázendített:
- Kossuth Lajos azt üzente, el fogyott a regimentje -

Mint mondta az öreg, Deutsch Tamás elkezdett sírni mint egy gyerek.

Amikor kijöttünk az étteremből, és a tér túlsó felére értünk, egy idős nő egy ablakból kikiabált: Nem szégyelljed magad, már megint fizettettél magadnak egy üveg sört az idegenekkel?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Kukac kávéház All times are GMT
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group