Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Mi a különbség Magyarország és Szlovákia közt?

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld
View previous topic :: View next topic  
Author Message
HabakukkoJoined: 27 Oct 2014
Posts: 472

PostPosted: Wed Jan 18, 2012 2:46 pm    Post subject: Mi a különbség Magyarország és Szlovákia közt? Reply with quote


Gyanús faeladási ügylet az erdőgazdálkodási vállalatnál?
Simon Zsolt elutasítja a vádakat

Az ellenzéki SNS szerint gyanús módon értékesített csaknem félmillió köbméter fát tavaly a Simon Zsolt miniszter vezette földművelésügyi tárcához tartozó Állami Erdőgazdálkodási Vállalat. A nemzeti párt szerint ez még csak a jéghegy csúcsa.
politikai hirdetés
Miroslav Jureòa volt miniszter, az SNS tagja szerint tavaly október 17-én az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat egy olyan céggel kötött szerződést, mely csupán két nappal azelőtt, október 15-én alakult. A Pravda napilap keddi cikkében ezzel kapcsolatban azt írja: a vállalat így 40 ezer köbméter fához jutott hozzá, versenytárgyalás nélkül.

Jureòa szerint ugyanez a cég december 8-án újabb hároméves szerződést írt alá az Állami Erdőgazdálkodási Vállalattal, mely évi 140 ezer köbméter faanyagról szólt, összesen tehát 420 ezer köbméterről. „Egy ember mindenfajta kiválasztási eljárás, illetve elektronikus közbeszerzés nélkül összesen 460 ezer köbméter fához jutott hozzá. Ez az átláthatóság Simon szerint. Ágy áll hozzá a kis szlovákiai fafeldolgozókhoz” – bírált Jureòa.

Ján Slota, az SNS elnöke szerint ez az üzlet csupán a jéghegy csúcsa. Ášgy véli, hogy Jaroslav Spi¹iak országos rendőrkapitány is ludas a gyanús ügyletekben. „Teljes mértékben fedezi a korrupt tevékenységet a tárcánál, ráadásul nyomást gyakorol a Korrupcióellenes Hivatalra is, hogy egyes ügyeket söpörjön a szőnyeg alá” – jelentette ki. Konkrét bizonyítékokat csütörtökön akar bemutatni a párt.

A Pravda napilap keddi cikkében arról írt, hogy egy cég, melynek feje Simon Zsolt miniszter régi ismerőse, közvetett módon, nyilvános tender nélkül hatalmas favásárlási szerződést kötött az Állami Erdőgazdálkodási Vállalattal. A cég a lap szerint a Rettenmeier Tatra Timber fafeldolgozó, melynek vezetője Karol Vin¹. Vin¹ a második Dzurinda-kormány idején Simon jelöltje volt az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat élére.

A tranzakció a Tatra Timber Logistik vállalaton keresztül jött létre, mely csak két nappal a 40 ezer köbméter, 2,5 millió euró értékű faanyagról kötött szerződés megkötése előtt alakult meg.

Simon: minden rendben van, Jureòa kampányol

„Valamennyi politikai párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pedig különösen, mielőtt elsüllyed, minden szalmaszálba belekapaszkodik” – jelentette ki a tárcavezető az SNS mai, az Állami Erdőgazdálkodásii Vállalat és a Rettenmeier társaság közötti szerződést érintő bulvárinformációira reagálva, melyeket a választási kampány részének tekint, ugyanakkor elutasítja a párt vádjait.

Nevetségesek annak a Miroslav Jureòának a kijelentései, aki elfelejtett 18 millió koronát kifizetni a szenici állami gazdaság privatizálásáért, mondta a miniszter. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az előző kormány idejében több, az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat számára előnytelen szerződés is köttetett a WoodWorking vállalattal. Ezek ráadásul 2020-ig érvényesek. „Azok az emberek, akik a faliújságtender vagy az emissziós kvóták néven elhíresült botrányokat gerjesztették, mielőtt erkölcsi prédikációba bocsátkoznak, nézzenek tükörbe. Jureòa exminiszter azt hiszi, a tárca most is úgy működik, mint az ő irányítása idején” – mondta a miniszter. Jureòával kapcsolatban pedig elmondta, az exminiszter korábban azért vont vissza egy, a sasvári (©a¹tín-Strá¾e) fafeldolgozó üzemet érintő tenderkiírást, hogy a földmunkák elvégzésével közvetlenül az Astap vállalatot bízza meg. Teljesen véletlenül ez a cég 2007 decemberében alakult, 2008 tavaszán pedig 922 ezer eurós számlát fizettek ki neki – magyarázta a miniszter. Á‰rdekes a társaság vezetőségének összetétele is, melyben szintén véletlenül kaptak helyet az exminiszter testvérei, Milan és Branislav Jureòa.

A tárcavezető elmondta, a Rettenmeier Tatra Timber társaság a liptói régió kiemelkedő munkaadója, amely Robert Fico kormányzása alatt is szerződéses viszonyban állt az Állami Erdészeti Vállalattal. Az általa felvásárolt fa mennyisége viszont idén lényegesen lecsökken. Míg a HZDS minisztereinek ténykedése idején évente 280 ezer köbméter fához jutott a társaság, 2012-ben már csak 140 ezer köbmétert vásárolhat. „Ha helyesek az információim, a szerződés csak a fa mennyiségét tartalmazza, az árat nem, tehát árgaranciáról szó sincs. Ha fizetnek, kapnak fát. De az, hogy milyenek lesznek az árak két, három év múlva, az nincs rögzítve a szerződésben” – pontosított a miniszter. Véleménye szerint a Rettenmeier társasággal folytatott együttműködés legfontosabb hozadéka, hogy megőrzi a munkahelyeket a térségben, mivel a szerződés kiköti, a faanyagot a liptóújvári (Liptovský Hrádok) üzembe szállítják, tehát nem külföldön végzi. Az erdészeti vállalat a nyereség és foglalkoztatottság biztosítása érdekében járt el. Az említett szerződés a világhálón is megtalálható.

Az Állami Erdészeti Vállalatot 2010-ben sikerült megszilárdítani, a csökkenő termelés ellenére is nyereséget tud felmutatni. Míg ez 2009-ben 320 ezer euró volt, az új vezérigazgató, Igor Viszlai kinevezése után, 2010-ben már 1,7 millió euró. Becslések szerint a 2011-es nyereség pedig 16 millió euró körüli. Ennek oka, hogy a vállalatnál sikerült megfékezni a korrupciót és hatékony gazdálkodást bevezetni.

(bumm, TASR)
Back to top
View user's profile Send private message
HabakukkoJoined: 27 Oct 2014
Posts: 472

PostPosted: Wed Jan 18, 2012 2:51 pm    Post subject: Reply with quote

Megjegyzés:
Az Állami Erdőgazdálkodási Vállalatnál nemcsak az értékesítési oldalon vannak velejéig korrupt dolgok, hanem a beszerzési oldalon is.
Back to top
View user's profile Send private message
HabakukkoJoined: 27 Oct 2014
Posts: 472

PostPosted: Wed Jan 18, 2012 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

Háromszáz jelentkezőnek kínál februártól közmunkát a Kisalföldi Erdőgazdaság.


A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2011-ben is részt vett a közfoglalkoztatási programban, s átlagosan száz közmunkást alkalmazott.

"Nagy részük évek óta visszajár hozzánk, emiatt sem volt bonyolult ekkor még a létszám előteremtése. Erre az évre már átlagosan 300 jelentkezőnek kínálunk állást a programban, az ehhez kapcsolódó pályázatunkat is beadtuk a munkaügyi hivatalnak.

Aggodalmak – A munkaügyi központnál pályázók attól tartanak, idén a megfelelő számú közmunkást nehéz lesz „összegereblyézni

Idézet a Kisalföld.hu-ról
Back to top
View user's profile Send private message
HabakukkoJoined: 27 Oct 2014
Posts: 472

PostPosted: Wed Jan 18, 2012 3:17 pm    Post subject: Reply with quote

Mi lenne, ha a politikusok nem azzal foglalkoznának, amiben a fenti cikkben van szó? Mi lenne, ha felszámolnák azt a jogi káoszt, amelyben a csallóközi ártéri erdők vannak? Mi lenne, ha a sajtó nem falopásokról meg jogtalan hóvirágszedésekről írna, hanem pl. arról, hogy milyen rablógazdálkodás folyik a csallóközi ártéri erdőkben? Vagy arról, hogy a rendes szerződéssel rendelkező fakitermelők kb 100 hektáron ledózerolják a hóvirághagymákat. Vagy monokultúrákat hoznak létre a ligetes legelők helyén. Á‰s mi lenne, ha a politikusok rátérnének arra az útra, hogy hogyan hozzanak létre a csallóközi erdőgazdaságban 500 munkahelyet és ennyivel csökkentenék a munkanélküliséget a Dunamenti aprófalvakban? Mi lenne, ha a csallóközi fűtőművekben nem gázzal, hanem az ártéri erdők fahulladékával fűtenének? Mi lenne, ha a csallóközi fűtőművek nem az orosz gázmezőkön tartanának fenn munkahelyeket, hanem a csallóközi erdőgazdaságban? Hogy lehet az, hogy ugyanaz a természeti erőforrás a Duna jobb partján eltart kb 500 munkavállalót, a Duna bal partján meg semennyit?
Back to top
View user's profile Send private message
walkmanJoined: 27 Oct 2014
Posts: 665

PostPosted: Wed Jan 18, 2012 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

S mi lenne, ha az állami földek bérleti jogára is tendert írnának ki ( az kapná, aki többet fizet-így az állam is jól járna) , mivel a bérleti díj csak harmada a magánkézben lévő föld bérleti díjának
A mostani bérlők be vannak betonozva, szinte lehetetlen állami földhöz jutni.
Ráadásul milyen állam az, aki a külföldi befektetőket részesíti előnyben a saját gazdáikkal szemben, mivel Csallóközben az állami földek nagy részén a dánok gazdálkodnak, felszippantva a támogatások egy részét.

http://www.apa.sk/index.php?euod=&eudo=&srod=&srdo=&fond=&nazov=Dan+-+Slovakia+Agrar%2C+a.s.&obec=&rok=2010&submit=H%BEadaj&navID=206
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
HabakukkoJoined: 27 Oct 2014
Posts: 472

PostPosted: Wed Jan 18, 2012 8:29 pm    Post subject: Reply with quote

Á‰s mi lenne, ha azok a csallóközi gazdák akik megvásároltak egy egy majorságot azok a környezetükben lévő állami földek bérleti jogát is megkapnák? /A dánok és különféle kivételezettek helyett./ Á‰s nem kellene járniuk kilométerekre földet művelni...
Back to top
View user's profile Send private message
broken580Joined: 27 Oct 2014
Posts: 3

PostPosted: Thu Dec 13, 2012 10:01 am    Post subject: Reply with quote

Niekoµko stoviek preva¾ne mladých µudí protestovalo dnes na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí a neskôr pred sídlom spoloènosti Penta proti vplyvu podnikateµských skupín na rozdeµovanie bohatstva ¹tátu.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
broken580Joined: 27 Oct 2014
Posts: 3

PostPosted: Thu Dec 13, 2012 10:02 am    Post subject: Reply with quote

[quote="broken580"]Niekoµko stoviek preva¾ne mladých µudí protestovalo dnes na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí a neskôr pred sídlom spoloènosti Penta proti vplyvu podnikateµských skupín na rozdeµovanie bohatstva ¹tátu.[/quote]
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
broken580Joined: 27 Oct 2014
Posts: 3

PostPosted: Thu Dec 13, 2012 10:04 am    Post subject: Reply with quote

broken580 wrote:
broken580 wrote:
Niekoµko stoviek preva¾ne mladých µudí protestovalo dnes na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí a neskôr pred sídlom spoloènosti Penta proti vplyvu podnikateµských skupín na rozdeµovanie bohatstva ¹tátu.

_________________
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="309">


<tr height="20">
<td height="20" width="129">&nbsp;</td>
<td width="180&
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mikulasJoined: 27 Oct 2014
Posts: 532

PostPosted: Fri Dec 14, 2012 11:01 am    Post subject: Reply with quote

a brindza nem robban!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Belföld All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group