Kukac archí­vum Forum Index Kukac archí­vum
A www.kukac.sk archívuma
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Elektronika

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Tudomány, technika, informatika
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Fri Jul 13, 2012 10:12 am    Post subject: Elektronika Reply with quote

Széles sávú erősítős antenna.

Valószínűleg őróla beszélek, amelyekkel találkoztam eddig, így néztek ki.
Kép: http://www.argep.hu/popup.asp?pid=179882926&pnr=10001&foto=1

A véleményem az, hogy ez egy csodálatos antenna, sok készüléket meg tud hajtani, egy kis problémával. - Ami miatt szinte mindenütt megbukik ez a szerkezet.
Egyébként az erősítőjét külön 600 - 1200Ft körüli összegért vásárolhatjuk meg. Ami pici átalakításokkal 30 Mega fölött szinte mindenre használható.
Mindenkinek ajánlom.

Az erősítő problémája az, hogy nagy az erősítése, és nagy a sávszélessége.

A nagy erősítése miatt könnyen gerjed, ami esetenként élvezhetetlenné teszi a tévé vételt, esetleg teljesen agyon is vágja azt. Amikor először találkoztam ezzel a problémával, az erősítő panelon lévő balun trafó kijáratára egy száz ohmos ellenállást tettem.
Az erősítős antenna működése stabillá vált.

A nagy sávszélesség miatt bejutnak az erősítőbe a feltételezésem szerint az utóbbi időkbe megjelent harminc megaherz körüli erős jelek. Ezek úgy túlvezérelhetik az erősítőt, hogy lehetetlenné válik a tévé vétel. Mivel akárhol voltam, mindenütt tökéletes műsorvételt tapasztaltam az UHF csatornákon, így a VHF csatornákat kizártam egy tekerccsel, melyet a balun kijáratára, és a testre forrasztottam.
Régen például így zártam ki a szomszéd CB adóját is. ( Igaz, így a VHF sáv erősítését is megfogom, amelyre gyakorlatilag nincs is már szükség. ) Tulajdonképp sokkal jobb erősítőt kapunk így, mintha drága erősítőt pakolnánk fel a tetőre.

Egyszer egy ilyen tekercs beépítése után azt hallottam vissza, hogy csináltam valakinek egy új televíziót.

A tekercs kialakítása: golyós toll betétre szorosan feltekerni három menet kb. 0,5-ös, valamilyen lakk szigetelésű rézdrótot, és beforrasztani azt a balun kijáratára és a testre, a legrövidebb lábbakkal.
Megjegyzem, egy boltban már láttam olyan kialakítású erősítőt is, melyre már rá volt építve két állítólagos "neutralizáló" tekercs, melynek ezt a problémát csökkentenie kell.

A DVB-T adások vétele nem nagyon emelkedik. Nem emelkedik, mert a szakemberek egyből a legdrágább variációkkal jönnek elő. Húsz ezer forint a DVB-T doboz, egy újabb huszas az antenna. A lakosság akkor inkább a digit tévét válassza. Ágy nem kell vacakolnia a bizonytalannal - és még a Hír tévét is lehet nézni.


Last edited by rodnas2 on Sat Jul 14, 2012 3:26 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Fri Jul 13, 2012 1:23 pm    Post subject: Re: Elektronika Reply with quote

rodnas2 wrote:

A DVB-T adások vétele nem nagyon emelkedik. Nem emelkedik, mert a szakemberek egyből a legdrágább variációkkal jönnek elő. Húsz ezer forint a DVB-T doboz, egy újabb huszas az antenna. A lakosság akkor inkább a digit tévét válassza. Ágy nem kell vacakolnia a bizonytalannal - és még a Hír tévét is lehet nézni.

Nem értem, hogy mit akarsz mondani. Aki mostanáig az analóg adást nézte, annak van antennája, tehát csak egy DVB-T vevőt vennie. Ha elég neki az alapcsomag, akkor 8000-10000 ezer forint bőven elég egy egyszerűbb készülékre, és még így is több adást láthat, jobb minőségben, mint idáig (M1-HD, M2-HD, RTL Klub, TV2, Duna I - HD-ben, Duna II, meg a rádióadók).
Húszezerért már egy Conax kártyaolvasós dobozt lehet kapni egy éves MindigTV Extra előfizetéssel, amiben benne van a Hír-TV, ATV, Disney, NatGeo, Fem3, AXN, Film +, SportKlub, sőt egy pornócsatorna is Very Happy
Tehát nincs szükség a Digire, az adás minősége pedig összehasonlíthatatlanul jobb, mint az agyonkomprimált Digi.
A mostani kormány ezt is elkúrta, már rég meg kellett volna történie a digitális áttálásnak, de mivel kurvára félnek a nyugdíjasoktól, ezért elhalasztották, amivel lehetetlenné tették a digitális adás vételékörzetének növelését, és a szomszédos országok adását is zavarják.
A szlovákok nem szaroztak, egy hónap alatt lekapcsolták az analóg adást, és milyen érdekes, nem omlott össza a rendszer. Az egyszeri nyugdíjas, miután kiderült, hogy nem tudja tovább nézni a Seherezádát, egy-két nap alatt megoldotta a Set-Top-Box vásárlást, sőt itt még az antennát is el kellett forgatni 90 fokkal a polarizáció megváltoztatása miatt.
Az már egy más kérdés, hogy Szlovákiában (itt is a nyuggerek miatt) az olcsóbb készülékekkel vehető, viszont nem HD-s mpeg2 kódolással működik a rendszer. Tehát 10-12 Eur spórolás miatt szarabb a minőség. A magyar szocik ebben okosabbak voltak ,mint Fico, mert Magyarországon az mpeg4-es kódolással működik a rendszer.
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
rodnas2Joined: 27 Oct 2014
Posts: 1559

PostPosted: Sat Jul 14, 2012 4:31 am    Post subject: Reply with quote

Janicsár!

Á‰n úgy látom, adó oldalon megtörtént Magyarországon az átállás. Gyakorlatilag az egész országban vehető a DVB-T adás. Nem tartom valószínűnek, hogy újat tennének fel sugárzásra.
Akkor a régi analóg rendszer lekapcsolásából mi haszon van? Országos szinten 100Kw megspórolása semmit nem jelent.
Jelen gazdasági helyzetben csak akkor van értelme a régi rendszer kikapcsolásának, ha elindulhatnának a helyi tévé adók.

Á‰n úgy látom, a lakosság elfordult a televíziótól. Á‰n is csak akkor nézem a kereskedelmi csatornákat, ha már elfelejtettem, hogy az utolsó filmet, amit azokon néztem, a sok reklám miatt milyen nehezen kínlódtam végig.


Az, hogy mpeg2, vagy mpeg4 - est használ egy ország, azt inkább az döntötte el, hogy melyik ország vezette be hamarabb. Gondolom, mindegyik azt indította el, amelyik szabvány abban az időben már gyakorlatban ki volt próbálva. Vagyis Szlovákiában elkapkodták a dolgot. Feltételezem, amikor bevezették Szlovákiában az mpeg2- őt, már volt mpeg4, de akkor az mpeg4-es cuccok drágábbak voltak adó részről.

Amennyiben a lekapcsolt adók helyén megindítanák a szomszédos országok közszolgálati televíziós adásait magyarul, (stb) feliratozva, akkor én is azt mondanám, az analóg csatornákat azonnal ki kell kapcsolni. Sajnos ezt a ballib gazdasági érdekkörök nem engednék, mert akkor a média nem manipulálhatná a népeket.
Jó volna, ha látnám mi folyik Szlovákiában, ha látnák a szlovákok, mi folyik Magyarországon. Akkor nem lehetne a népeket egymás ellen uszítani.

Á‰n az Ášjvidéki televízió magyar adását kábeltévén néztem valaha. A háború kitörése után kapcsolták le. Láttam a tévén, amikor a Mazsihisz elnöke Vukováron azt mondta a csetnikeknek: "mindent eszközt fel kell használni a fasizmus megállítása érdekében". Láttam rengeteg dolgot, amit az amerikai, és a Nátó vezetés nem akart látni.
Ágy aztán Mladics, Seselj, minden biztatást megkaptak a fasizmus elleni harchoz. Most meg a hágai bíróságon vannak.....

Akkor azzal magyarázták, az az adó nem érdekel senkit. Szerintem akik lekapcsolták, azt akarták, ne lássam, mi történik a szomszédban. Megjegyzem, nagyon sok szlovák nyelvű műsort is láttam rajta. Alapvetőleg, ha két népnek baja van egymással, az volna a logikus, ha mind két nép látná, mit beszélnek a szomszédban. Igaz, akkor a média nem uszíthatná egymásnak a népeket. Nem írhatnák át a történelmet, nem hazudozhatnának.

-------------------------

Egyébként ezt az oldalt nem azért nyitottam, hogy ilyenről beszéljek, ezt azért nyitottam, hogy a keresők a kukacot megtalálják.
Idézlek: Jé, valaki véletlenül erre járt!
Back to top
View user's profile Send private message
JanicsarJoined: 27 Oct 2014
Posts: 1071
Location: Egy város

PostPosted: Fri Jul 20, 2012 10:44 pm    Post subject: Reply with quote

Amíg nem kapcsolják le az analóg adókat, addig a már létező digitális adók nem működhetnek maximális teljesítménnyel. Továbbá a mostani analóg adók helyén további multiplexeket működtethetnek, amivel bővíthetik majd a fogható csatornák számát. Tehát nem történt meg az átállás.
Magam is vettem egy STB-t, pedig van (analóg) kábeltévém 40 csatornával. Most a jó öreg képcsöves tévém új életre kelt, a kép minősége olyan, mintha DVD-t néznék.
_________________
Új megoldást találtam a szájszagom elleplezésére. Felemelem a karjaimat.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Kukac archí­vum Forum Index -> Tudomány, technika, informatika All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group