A marhák! Most olvasom a bíbíszín, hogy a Bank of England kormányzója elismerte, kereken 10 milliárd fontot "pumpáltak" a Northern Rock bankba annak megmentése érdekében! Pedig azt hittem, veszni hagyják, legalábbis a józan ész ezt diktálná. 10 milliárd angol fontot, ami kb. ennyi szlovák koronát tesz ki: 500 000 000 000 Sk.
Ha teszem azt két v. három hét múlva egy másik nagy angol bank stabilitása kerülne veszélybe az ún. "global credit squeeznek" köszönhetöen, akkor megin ugyanezt teszik majd?! Nem értem, miért kell az adófizetöknek állni a spekulánsok cechjét.. ez az út a pokolba... na és a hiperinfláció felé!!! Világszerte!
A világ legnagyobb bankjának 11 milliárd dolláros veszteséget kell leírnia a jelzáloghitelek bedőlése miatt, s ezért tegnap bejelentették: lemondott a cég elnök-vezérigazgatója, Charles Prince. Helyére a 69 éves Robert Rubin, a Clinton-adminisztráció volt pénzügyminisztere kerül.
A világ legnagyobb bankjának élére hétfőn délután kinevezték a 69 éves Robert Rubint, a Clinton-adminisztráció volt pénzügyminiszterét, aki 1999 óta a Citigroup igazgatótanácsának tagja. Egyúttal kettéválasztották az elnöki és a vezérigazgatói funkciót: Rubin az elnök, s mellette Sir Win Bischoffra - a Citigroup eddigi európai igazgatójára -bízták a vezérigazgatói teendőket.
A lemondásra kényszerült Prince most vállalta a felelősséget a bank
rossz kihelyezéseiért, jóllehet, október közepén még úgy nyilatkozott, hogy a cégnek jó és fenntartható stratégiai terve van a bank ügyeinek rendbehozatalára.
Charles Prince egy héten belül a második vezető bankár, akinek a
másodlagos jelzáloghitelek válsága miatt távoznia kellett. A múlt héten ugyanis a Merrill Lynch vezére, Stanley O' Neal kényszerült lemondásra.
EIR has gathered the report of write-downs and loan loss provisions for eleven of the world's largest banks:
Merrill Lynch, $8.4 billion; Citigroup, $6.5 billion; UBS (Union Bank of Switzerland), $4.4 billion; Deutsche Bank, $3.12 billion; Credit Suisse, $2.16 billion; Bank of America, $2 billion; Countrywide, $1.62 billion; Dresdner Bank, $1.09 billion, Morgan Stanley, $940 million; Bear Stearns, $700 million; and JP Morgan Chase, $339 million.
A számok a nagy globális bankok veszteségeit mutatják... minden óriási veszteséggel zártak, egytöl egyig!!!
Idézet:
Total write-downs, etc. of the eleven banks: $31.27 billion, of which seven Wall Street banks alone wrote down $20.50 billion; four European banks, wrote down $10.77 billion.
Such uniform write-downs across the spectrum of major banks, which is unprecedented in recent decades, bespeaks major crisis.
Hogy a vastagbetüs rész mit jelent magyarul, azt gondolom az angolul nem tudók is ki tudják dedukálni...
Ráadásul azt csiripelik a verebek, a CitiGroup az összeomlás szélére került, s még a 11 milliárd dolláros veszteség is állítólag erösen kozmetikázva van (megfigyeltétek: Larouche weboldala még csak 6.5 milliárdról beszél, míg a Kossuth rádió híre már 11 milliárdról szól, a holnapi hírek meg ki tudja, már lehet 22 milliárdról fognak szólni... ), s az egész bank állítólag mára nem más mint egy nagy Piramis.
Éspedig ha a CitiGroup - a mostani világ legnagyobb globális bankjáról van szó!! - összeomlik, akkor könyörtelenül beindul a már a topikban is fentebb tárgyalt "globális cunami" a bankpiacon... S hogy ennek milyen következményei lesznek, ki mindenkit fog maga alá temetni, az beláthatalan...
A dollár már most is a béka segge alatt van az egyre fokozódó krízis miatt (pusztán 2007 szeptembere óta további 7%-ot esett az árfolyama az EURÓhoz képest!!), s ez a folyamat a jövöben csak folytatódni fog... ill. nem egészen biztos, mert állítólag az, ami jelenleg az ingatlanpiacon az USAban zajlik, az állítólag Európában még csak várat magára egyes országokban, s ez az EURÓT is higítani fogja, így egy idö után a két pénznem együtt fog értéktelenedni, ami az árak fokozatos emelkedését vonja majd maga után egész Európában.
Az egész folyamatnak viszont szerintem lesz egy kétségtelenül pozitív hatása: az ingatlanárak drasztikusan esni fognak világszerte (az USAban ez már kezd valósággá válni), így már nem fog kelleni eladósítani magunkat egy életre, ha lakást akarunk vásárolni, mivel az ingatlanárak visszatérnek a lakások reálértékéhez - úgy mint a "régi szép idökben".
walkman
2007. November 19. Hétfő, 19:23
törzskukac
Hozzászólás témája:
Az ingatlanárak azért esnek Amerikában,mert a sok kisember óriási adósságot halmozott fel,főleg ingatlan fedezettel.Részletre veszik még a kenyeret is,ezáltal túllépik a családi költségvetést.A bankok meg csak bíztatták őket,hogy vegyél fel kölcsönt és a konkurenciaharc következtében lassan még a hajléktalanoknak is korlátlan hitellehetőséget biztosítottak.Csakhogy a hitelt vissza is kell fizetni,ami nem volt lehetséges a túlköltekezés miatt.Ezért a bankok pénzbehajtókat küldtek,akik elárverezik az ingatlanokat. Azáltal többlet keletkezett a piacon.Ingatlant venni az nagy befektetés,amire most a bankok fogcsikorgatva adnak kölcsönt.Igy összeomlott az ingatlanpiac,mert az óriási kínálat mellett,minimális a kereslet és az is szuper alacsony áron.A bankok meg futnak a pénzük után,mivel az ingatlanárak csökkenése miatt,nincs fedezete a kölcsönöknek. A bankszféra minden tagja mint egy pókháló össze van kötve,így amelyik nincs is közvetlenül érintve ,közvetetten az is megsínyli.
happy
2008. Január 20. Vasárnap, 16:31
törzskukac
Hozzászólás témája:
A sajtóban idöközben lecsendesülni látszik a dolog, holott a krízis tovább folytatódik, méghozzá nem is akármekkora méretekben. A nagy amerikai bankok már fühöz-fához nyúkálnak, csakhogy mentség a börüket.. Pl. a Citibank 10 milliárdos hitelt vett fel a dubai emirségtöl. Hogy miböl fogja visszafizetni... ök tudják...
Egyre több vezetö közgazdász osztja azt az álláspontot, hogy a jelenlegi válságot NEM LEHET megoldani pusztán monetáris eszközökkel (összehangolt jegybanki szabályozó hókusz-pókuszokkal), ezekkel legfeljebb késleltetni lehet a bajt. A bajból a világgazdaságnak magának kell "kigyógyulnia", regenerálódnia, na de hogy ezek a "gyógyulási folyamatok" mennyi fájdalommal járnak majd...
Sokan azt prognosztizálják, hogy rövidesen egyes posztkommunista államokba is beköszönthet egy az 1998-as kelet ázsiaihoz (Indoznézia, Thaiföld, Hongkong) hasonló pénzügyi válság. Meglátjuk.
Az tehát szinte majdnem biztosra vehetö, hogy 2008 a (globális pénzügyi) válság éve lesz. Aki nem hiszi, az nézze meg az arany árát... mely az utóbbi hetekben az egekbe szökött. Látni fogja, hogy a gazdagok közül sokan bizony hiszik... Világméretü hiperinflációtól és tözsdei árzuhanásoktól tartva kétségbeesetten menekítik vagyonukat aranyba.
Sajnos semmi jó a láthatáron.
pisketi
2008. Január 20. Vasárnap, 19:32
picikukac
Hozzászólás témája:
Udv!
Kedves Happy, mielott "farkas!"-t kialtasz nezz utana, milyen, es foleg kitol szarmazo informaciok alapjan teszed. Csak nehany fobb informacio Lyndon Larouche-rol, akinek az oldalarol ideztel: L.R.-t 15 evnyi bortonre iteltek adocsalasert, amibol 5 evet le is ult. Hires osszeeskuves elmelet - kotyvaszto hireben all. Tobbek kozott sokaig allitotta, a CIA es a britt titkosszolgalat agymosassal embereket vett arra, hogy ot es csaladjat megoljek. Kesobb arra is "rajott", hogy az egesz mogott a KGB all. Marxistakent kezdte, kesobb republikanus lett, 1996-ban pedig a Demokrata parttol kert tamogatast, amit a part azzal utasitott el, hogy LaRouche buntetett eloeletu, bizonyitottan rasszista es antiszemita...
A Citigroup pedig nem kolcsont kapott, hanem az Abu Dhabi Investment Auhtority 7,5 milliardot fektetett "beleje". A Citigroup osszvagyona pedig 2,4 trillio dollar...
A vilag vezeto bankjainak vesztesegeinek kapcsan pedig csak annyit, hogy csak Kina eves befektetesi alapja tobb, mint 200 milliard dollar...
Ketsegtelen, hogy komoly valsag kerekedett az amerikai "ingatlanbotrany" miatt, de vilagvalsagrol beszelni azert meg kicsit korai...
happy
2008. Január 20. Vasárnap, 20:02
törzskukac
Hozzászólás témája:
Ha már egyszer olyan elöszeretettel idézgetsz a wikipédiából(mert onnan van az info, ugye?), talán azt is idekopírozhattad volna belöle Larouche felöl, hogy amíg egyesek szimpla összeesküvésgyártónak tartják, addig mások a 20. század egyik legbriliánsabb gondolkodójának, aki hosszú évekre elöre képes megjósolni bizonyos folyamatokat. Miután rátaláltam a weboldalára, nekem is olyannyira felkeltette az érdeklödésemet, hogy megrendeltem és elolvastam az egyik, még 2000ben kiadott publikációját ("Now, Are You Ready To Learn Economics?" címüt), s bizony meglepetéssel láttam, hogy azokat a jelenségeket, melyek most zajlanak az USAban, ö már messze 2000ben elöre prognosztizálta.
Laroucheról továbbá ugye azt is írja a wikipédia, hogy nagy valószínüséggel ö rendelkezik a világ egyik leghatékonyabb magántitkosszolgálatával. A hatalmasok nyugati világ szerte gyülölik, mert sokszor nagyon érzékeny háttérinformációkat szivárogtat ki, így befolyásolva az eseményeket az ö rovásukra...
Az adócsalási ügyet a szervezete alkalmazottai követték el, bár minden bizonnyal ö is tudott róla. Az ellenségei pedig - akikböl ugye érthetöleg akad szép számmal - így nem akármekkora fogást találtak rajta. Nem akarok Laroucheból szentet csinálni, de az tény, hogy rendkívül briliáns elme, lázadó, ami szimpatikussá teszi öt.
A Citigroup vagyona pedig lehet akárhány trillió is, az az emirátusokból származó készpénz kellett nekik mint az oxigén, mert már kritikus készpénzzavarokkal küszködtek. S mondani se kell, lehet egy banknak akérmennyi a könyvelt vagyona (a bankok vagyonának tetemes része, akár 90% is, ugye rövidtávon nem hozzáférhetö, pl. kölcsönök, befektetések ilyen-olyan iparágazatokba stb.), ha egyszer súlyos készpénzzavarai támadnak, attól rendszerint a padlóra kerül. Márpedig a Citibank esetében ez történt, miután az ingatlanhitelek tetemes részének törlesztése elmaradóban volt, súlyos készpénzhiány lépett fel.
Általánosságban mondva olyasmiket próbálsz hiteltelennek beállítani, haver, amiröl legújabban már nem csak LaRouche weboldala, hanem akármelyik vezetö nyugati gazdasági lap v. médium is ekképp ír .
"Ctigroup's cash reserve has suffered after it had to write down the value of its loans made in the US sub-prime market by $7bn, and the potential for between $8bn and $11bn of further losses. "
zoltan
2008. Január 20. Vasárnap, 20:15
törzskukac
Hozzászólás témája:
Happy számomra akkor váltál hiteltelenné, amikor egy cikkfoszlány alapján az összes újságírót csak úgy ficósan lehülyéztél. ( részletek az ÚJ SZÓ topicban) A cikket olvastam, és jónak tartottam. Azért lepett meg az általad kiragadott pár mondat alapján írt kritika az ÚJ SZÓ címére. Számomra abban a pillanatban egy ficós ócska vörössé váltál.
happy
2008. Január 20. Vasárnap, 20:23
törzskukac
Hozzászólás témája:
Ne erölködj, zolika, mert sérvet kapsz.
zoltan
2008. Január 20. Vasárnap, 20:58
törzskukac
Hozzászólás témája:
Inkább röhögőgörcsöt, meg hányingert.
pisketi
2008. Január 20. Vasárnap, 21:08
picikukac
Hozzászólás témája:
Nem, nemcsak a Wikipediarol ideztem, tobb oldalon is utananeztem, nemcsak a Wikipedian.(szeretek a dolgoknak utananezni - rossz szokas:). LEirtam volna, hogy sokan zsenialisnak tartjak, ha nem olyan emberekrol/szervezetekrol lenne szo, akik eleve "gyanusak". LaRouche osszebeszelt mar karriere soran egy csomo, mar megbocsass, baromsagot az AIDSrol meg a melegekrol, meg Gorbachov felesegerol. Egyebkent azt is allitja, o talalta fel az SDI-t(az amcsik raketavedelmi rendszere) es meg sorolhatnam...
Na de :
1. Ha az alkalmazottai csinaltak az adocsalast, akkor miert o kapott erte 15 evet?
2. Ha valami kulonleges vagy elter a tobbsegtol, az meg nem jelenti azt, hogy hasznos is.
3. Miert novemberi cikkekkel josz?Itt van a legfrisebb(ha mar ennyire a Citigroup korul mozgunk) :http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7188909.stm
Felreertes ne essek, nem akarom, hogy elmergesedjen a vita:) Nem Veled van bajom happy, csak szerettem volna egy masik, kevesbe apokaliptikus szemszogbol is ravilagitani a dolgokra.
happy
2008. Január 20. Vasárnap, 21:19
törzskukac
Hozzászólás témája:
Azért jöttem a novemberi cikkel, mert a nagy sajtóviszhangot kapott abu dhabi-i befektetésröl volt szó.
LaRouche most is sokszor hülyeségeket (is) beszél, és sokszor eltúlozza a dolgokat, de néhány elméletével már alaposan fején találta a szöget. A szövegei olvashatóak, és gondolkodásra késztetnek, ami nem sok jelenlegi közgazdászról v. gondolkodóról mondható el. Jó pár hozzászólással elöbb "Amerika Barak Lászlójának tituláltam", ezzel is valami ehhez hasonlót szerettem volna kifejezni.
Apokalipszis nem lesz, de nagyobb mértékü infláció, egyes pénznemek hirtelen leértéklödése bekövetkezhet. Ebben sokan hisznek, máskülönben nem ugrott volna meg annyira az arany ára az utóbbi idöben.
pisketi
2008. Január 20. Vasárnap, 22:07
picikukac
Hozzászólás témája:
Az arany reneszansza mar 7 evvel ezelott elkezdodott. Csokkent a Del-afrikai termeles(a tavalyi ossztermeles volt a leggyengebb az utobbi tiz evben), gyengult a dollar, a penzugyi intezmenyek pedig alaptokejuk egyre nagyobb reszet fektetik aranyba(ezt sem tavaly nyaron kezdtek). Ketsegtelen, hogy az ingatlan-botrany hozzajarult az arany arfolyamanak novelesehez, de nem tulnyomo mertekkel. Elvegre is, az arany jobb befektetes mint az ingatlan, nem?
De amugy is, ha a "penzugyi nagyagyuk" beszartak volna, es panikszeruen vasarolnak az aranyat, csak maguk alatt vagnak a fat, hiszen ebben az esetben csak ido kerdese lenne, mikor durranna az ingatlan-buborek utan az arany-buborek:D Az meg mekkorat szolna...Irhatna errol is LaRouche egy joslatot, ha mar annyira szereti ilyesztgetni az embereket:)
Nagyobb baj azert nem lett az ingatlan-botranybol, mert a penzugyi szakemberek is tanulnak sajat es elodeik hibaibol. Ma mar egy bank vagy alap sem fektetheti vagyonat egy "arucikkbe" vagy "helyre", minden ilyen penzugyi intezmeny portfolioval rendelkezik. Torvenyek szabjak meg, hogy peldaul a bankok vagyonuk hany szazalekat fektethetik peldaul ingatlanokba. Tehat ha egy "agazat" bukik is, nem rantja magaval a rendszert.
happy
2008. Január 21. Hétfő, 0:02
törzskukac
Hozzászólás témája:
Bár az utóbbi 2 évben is növekedett az arany ára, a legutóbbi öt hónapban viszont felugrott 650$-ról 900$-ra!!
Míg a dollár ezalatt "csak" 10-15%-ot esett, ami ugye a cca. 40%os aranyáremelkedéstöl az utóbbi pár hónap alatt jóval kevesebb. Az arany iránt az utóbbi idöben rendkivüli módon megélénkült a kereslet. A "nagyágyúk" egyre több aranyat vásárolnak fel a pénzügyi bizonytalanság miatt. Ezt nem én állítom, hanem a hírügynökségek, pár nappal ezelött a Kossut rádió híre közt is szerepelt.
A befektetök között nincs semmiféle kollektív felelösségtudat a buborékok elkerülésére. A piac nem így müködik... a piacon mindenki csak magával törödik... ezért keletkeznek a buborékok is.
Azt nem tudom, hogy melyik országban pontosan milyen legiszlatíva szabályozza a lakáshitelek arányát egy bank portfóliójában, de az viszont tény, hogy az amerikai ingatlankrízis számos bankot Európában is elemeiben rázott meg. Itt ugyanis többröl van szó mint hipotekáris hitelekröl. Az amerikai bankok számos ún. "hitelekkel fedezett értékpapírt" bocsátottak ki, az ún. derivátumokat, melyek jelen napjainkra szinte teljesen értéküket vesztették, a bankok világszerte viszont felvásárolták ezeket elképesztö mennyiségekben, és most emiatt szarban vannak. Ezért van az, hogy az amerikai ingatlanpiac válsága lassan globális pénzügyi válsággá nöheti ki magát.
Úgyhogy, itt lenne az ideje, ha befejeznéd az önámítást.. mert valóban szarban vagyunk mi itt most ebben a nagy globális világban, ez az igazság
pisketi
2008. Január 21. Hétfő, 1:35
picikukac
Hozzászólás témája:
Az arany ara 2006. januar - julius idoszakban is majd' 200 dolcsit ugrott megsem dolt ossze a bankrendszer. De tokmindegy, te is, en is belemagyarazhatunk a tenyekbe barmit(Kissingert egyszer megkerdeztek, hogy ertekelne a Nagy francia forradalmat, mire o: Tul korai meg ertekelni...)
Nem vagyok szakember, csak egy szkeptikus diak, szoval nemhiszem, hogy barmi ertelme lenne, hogy tovabb posztoljak a dologrol.
Amugy meg nem amitom magam, csak engem nem gyoztel meg.
Peace!
happy
2008. Január 21. Hétfő, 10:22
törzskukac
Hozzászólás témája:
Nem meggyözni akarok én itt, pusztán az "ujjam felemelni", felhivni a figyelmet arra, hogy valami valószínüleg folyamatban van..
Ezek hihetetlenül bonyolult dolgok, melyeket logikusan (és meggyözöen) hangzó érvekkel nem lehet csak úgy alátámasztani. Csak nagyon szük kör érti, vagy még az se teljesen, hogy mi folyik. Majd az év eseményei megmutatják, hogy kinek volt igaza: a "kuvikkoknak" v. a "normálisoknak".
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban