Nézem a szlovák hírtévé műsorát, benne Bugár Bélát, és olyan érzésem támadt, mintha ennek az embernek csak az árnyékát látnám. Lefogyott, ideges, remegő mozdulatokkal gesztikulál. Úgy beszél, mint aki maga sem hiszi el, amit mond. Megnézem újra a riportot, hátha elfogult vagyok, de újra csak ezt látom.
Valaki újra a képernyő elé parancsolta Bélát. Mint egy bábfigura, akit madzagon rángatnak, mondja a betanult szövegét az együttműködésről, s minő véletlen, ugyanazzal a riporternővel kommentáltatva az agymosó szöveget, mint régen. Ugyanaz a forgatókönyv, mint féléve az MKP pártszakadásánál. Ugyanaz a bűnbakkeresés, és sehol egy csipetnyi önkritika. Ömlik az áligazság perceken át az adó- és koncessziófizetők, köztük az én pénzemen is. Úgy tűnik, rájuk parancsoltak, hogy dolgozniuk kell, mert különben… Különben elzárják a pénzforrást, amiből a hírcsatorna, a riporter és a politikus él. A pénz, a pénz és megint csak a pénz. Mert most e körül forog a világ. De hol az ember, Bugár Béla ebben a pénzkötegben? A plakátokon már megszűnt a varázs, kiégett a sztár! Újra igyekeznek fölépíteni, de most a kulcsszó az „együttműködés”! És nekem (nekünk) próbálják őt újra eladni, mint „közösségünk ideálját, aki egy csapásra minden bajtól megmenti Dél-Szlovákiát”. Mintha eddig nem lett volna rá elég ideje!
Én azonban már nem hiszek Bugár Bélának, leírta magát közösségünk előtt, hiszen senki nem kényszeríttette távozásra. Maga döntött úgy, ahogy döntött. Önszántából fordított hátat a közösségének, lett árulója ügyünknek és kollégáinak. Azt ígérte elmegy (a politikából), de most megint ott ül a „dobozban” és beszél. Arról, hogy milyen jó lesz, ha újra összefogunk. Közbe nekem azon jár az eszem, milyen vastag lehet a bőr a képén, ha – mint ha misem történt volna –, az állam nyelvén a képernyőről azt majmolja nekem, amit mond. Milyen nagy lehet a pánik Bélánál, ha ráállt újra elismételni, amit betanítottak neki. És most nem is bakizik. Tehát gondosan megszerkesztették és megvágták a riportot. Hát, nagyon nagy lehet a riadalma azoknak, akik a Mostba fektették a pénzüket, és a megyei választásokon odavesztek az euróik. Szinte úgy tűnik, mintha egy láthatatlan kötél lenne a nyaka körül, olyan fagyosan feszeng Béla a székében, mintha félne valamitől… Ja, kérem, a pénzvilágban szigorú szabályok uralkodnak. Ott nem babra megy a játék. Az odaadott pénzkötegekért teljesítmény kell, különben elgondolni is rossz, mi következik.
Megértem. De ez nem az én gondom. Ezért szeretném megkérni, legalább mosolyogjon a képernyőről legközelebb. Úgy viccesebb lesz a pánik, ami sugárzik az arcáról. És mi átvert magyarok, legalább kacagva nézhetjük végig azt a tragikomédiát, amelyet produkál.
Nekünk sem mindegy, mert a pénzünkért jobb produkciót várnánk, nem ezt a lejárt témát, ahol a Béla az angyal és az ördög a Pál!
Béla, ha legközelebb beszélsz, érdekesebb lenne, ha arról hallhatnánk, hogy Pozsony és Komárom között hány kilométernyi négysávos autóút épülhetett volna meg azon a pénzen, amelyet „titkos” szponzoraid eddig rád pazaroltak?
Szerintem, Pozsonyból indulva már Somorjáig sztrádán járnánk. A betyárját! Béla, ez neked is biztonságosabb volna, mint a sztárság. Nem beszélve a sok Pozsonyba ingázó melósról. Azok ezt – velem együtt – hány éve várják már!
Szabó Tamás
A szerzö elegánsabban tud gyilkolni mint én, elismerésem!
Ma delutani zselizi MOST-HID kongresszuson Dr. Rom Tibor feltett egy nagyon vilagos kerdest Bugar Belanak, hogy ha MKP elnok maradt volna, akkor is kelepett-e volna az MKP-bol, hogy uj partot alapitson.. Nehany perc mellebeszeles utan, tisztelettel megkertek Belat, hogy adjon vilagos valaszt. Ha en maradtam volna az MKP elnoke, nem alapitottam volna uj partot, mondta Bugar Bela!
Tehat megfelelt volna neki az a mocskos MKP a hazug, autonomista politikusaival egyutt! ..es meg a Bela beszel szemelyeskedesrol, holott, siman megsertodott es nem tud alarendelt szerepben politizalni. Hat O tenyleg nem a nep erdekeit nezte, hanem sajat es a lobbi banda erdekeit!
Raadasul, szlovakul zajlott a gyules 85%-a, meghogy a magyarokert ugyanugy dolgozik,mint a szlovakokert...penz kell neki, semmi mas!!! Szegyeld magad Belank, vagyis Belajuk, vagyis ich Vojto!!!
vencel
2010. Január 9. Szombat, 22:14
törzskukac
Hozzászólás témája: Re: Bugar vallomasa
LEHEL HAZUDIK! NEM VOLT SEMMIFELE KONGRESSZUS!
lehel
2010. Január 9. Szombat, 22:32
kiskukac
Hozzászólás témája: De ugyes ez a VEncel!!!
Csak koszonni tudom megintcsak
Koszonni a helyreigazitast! De vegyen egy jobb szemuveget, kedves Vencel!
Megegyszer mindenkinek! Elnezest, nem kongresszus, hanem LAKOSSAGI FORUM!!!
Bigman
2010. Január 10. Vasárnap, 8:35
törzskukac
Hozzászólás témája: Re: Bugar vallomasa
vencel írta:
LEHEL HAZUDIK! NEM VOLT SEMMIFELE KONGRESSZUS!
Alényeget feszegesd, mindegy ,hogy hol mondta a tetű, kongresszuson,fórumon,a penziójában vagy híd alatt......Lehel szerint mondta és ezzel azt bizonyította, hogy egy BÁJGÚNÁR , aki csak libacsorda élén érzi jól magát!Tipegjetek csak szépen utána!!! _________________ Bár zord a harc,de megéri a világ....
abraka
2010. Január 10. Vasárnap, 9:38
törzskukac
Hozzászólás témája:
Tudjátok Lehel és Vencel, mi a baj ti veletek, meg a pártjaitokkal, hogy vakok vagytok és világtalant akarjátok irányítani, ontjátok magatokból a jobbnál jobb javaslatokat, csak a szátokon nem jön ki semmi, ami ténylegesen az autonómiáról szólana, vagyis a megmaradásunkról. Bugár az autonbómia ellen van, mert mit is mondanak majd a szlovákok, ha békésen követelni kezdenénk azt, amire jogunk van, hát kit érdekel, ha ők követelhették a harmincas években az igazság és a jog nevében, akkor mi megtehetjük. Csáky, Duray pajtással meg csak beszélnek a megmaradásról, de csak a megélhetési politizálásukat folytassák. Lehel csak egy embert mondjál MKP-ból, aki őszintén felvállalja az autonómiát. ja igen ott van az Attila barátunk, aki nagy autonómistának tartja magát, minden év elején elröffenti magát, hogy szükség van naz autonómiára, de az autonómia tüntetéseket kerüli.
Már a 68-as csemadokosok is bátrabbak voltak tőletek, mert kimerték mondani azt, amit az emkápés látszatautonómisták nem mernek ma sem kimondani, vagy nem tehetik, mert már rég eladták a lelküket. A 68-asoknak nem volt mit veszteniük kimerték mondanio, az is iagaz majd pár hónappal később tööbségük újból eladta lelkét.
Fáj az igazság nekem is fájna anni kimondott hazugság terhe alatt, egy dolog azért nagyon fáj az a sok ámítás, az a sok mellébeszélés helyett, pedig lehetne, sőt szabad is igazat mondani és az igazság nevében cselekedni is, küzdeni, ha kell az utcán is, ha kell "fejjel a falnak menni", faltörőkosként viselkedni egy jó ügy érdekében, de hazudozni azt már nem kell, elég volt.
Lehel és Vencel, ti nagyon jól tudjátok, hogy egy rossz ügyet képviseltek, a megélhetési minket eláruló politikusok oldalán vagytok, talán má ti azzé váltatok egy kicsit, úsztok az árral. Változtatni kell ezen, győzzétek le magatokat, és küzdjetek azok oldalán, akik az igazságért küzdenek. Lehet csak akarni kell.
Ako sa dá z tohoto politického chaosu vymota», ako prís» na pravú cestu? Odpoviem na to zas hneď a presne: Keď sa politika republiky postaví na ten základ, na ktorom republika Československá budovaná bola - totiľto na rovnoprávnost autonómneho národa slovenského. Keď sa dom buduje, vykopú sa najprv základy a postavia sa základné múry. Akoľe bude stá» ten dom, keď sa potom steny nepostavia na tie základné múry, ale začnú sa stava» mimo nich? Musí sa kýva», hýba» ako terająia politika, a Boľe chráň, ľe by sa nezrútila.
Slovensku autonómiu treba da». Čo sa bojíte tej slovenskej autonómie? Veď ona posilní ątát. Anglia, Nemecko, Spojené ątáty Americké a iné ątáty pozostávajú zo samých autonómnych ątátov a sú silné. Čo sa bojíte slovenskej autonómie? Veď terająí chaotický politický stav, terająia nerozhodnos», terająie experimentovanie, terająie habkanie, terająie stále ľobranie u strán o odhlasovanie návrhov, terająia politická konfúzia je o veµa horąia, ako autonómia slovenská. Je to nebezpečnejąí stav, neľ autonomia Slovenska, ktorá uspokojí Slovensko a posilní ątát.
Vencel és Lehel nem ismerős helyzet, a szlovákok kimerték mondani és léptek is, ti pedig az MKP és a Hídasok csak gyáván meghunyászkodva mellébeszéltek. Ha tetszik , hanem ez a helyzet. _________________ www.commorakozigaz.shp.hu
lehel
2010. Január 10. Vasárnap, 18:42
kiskukac
Hozzászólás témája: MKP vagy MOST vagy autonomia?
Biztos vagyok benne, hogy senki sem olyan hulye, hogy valasztasok elott huzza ki az autonomia ugyet. Ma, Szlovakiaban, de a szukebb Felvideken is politikai ongyilkossagnak szamit. De ha a valasztasok utan, tehat az ev vegeig nem vall szint az MKP, en minden tovabbi nelkul elhagyom a partot es beallok hozzatok!!! Jo igy? Nem vagyok megelhetesi politikus, soha nem is leszek az! A nemzetemert teszem azt, amit teszek es en Bugart csak egy nemzetarulonak tekintem!!!
Legutóbb lehel szerkesztette (2010. Január 10. Vasárnap, 19:05), összesen 1 alkalommal
lehel
2010. Január 10. Vasárnap, 18:48
kiskukac
Hozzászólás témája: ide kukk!
Hat ez nem semmi! Az iment erkezett korlevelben!
Vencelnek, kulon a figyelmebe ajanlom! Ja, sajnos Teged kihagytak a forumbol a haverok...
Az igaz szombat
Újabb napra virradtunk már,
Szombatra állt a falinaptár,
Bekapcsolván a hangdobozkám,
Meghallgattam jó Pátriám.
Ismerős hang csendült fel ott,
Nohát: ez a Híd-Most!
Hétvége lévén mit tegyek, hát,
Meghallgattam kicsi Béla bát.
Nem-igen tudott jól beszélni,
Lehullott róla a rongy-lepel,
Igazember ráébredett,
A szlovákiai MSZP felel.
A „Magyar Szélhámosok Pártja”
A délutánt a lakosoknak szánta,
S én jó polgár lévén,
Szintén oda elmenvén,
Hallottam, hogy jóformán
A magyar szó elhalván
Szlovákul szólt a „magyar párt”,
Mennyire védi a „magyar plánt”.
Vártam, hogy mi lesz még tovább,
Hát, egy magyar nagy szavát
Hallhatta ott a nagy sokaság.
Kérdésére Béla Bá
Válasza érkezett már:
NEM!
Halld! A kérdés így hangzá:
Alapított volna-e új „sztranát”,
Ha nem cseréli le őt
Az egyetlen, igaz magyar párt?
Enéh, a magyarok anyja
vencel
2010. Január 10. Vasárnap, 21:22
törzskukac
Hozzászólás témája: Re: ide kukk!
KEDVES UNATKOZO EMKAPES PARTTAG. NE MASOLD AZ UNALMAD "GYUMOLCSET" EGYSZERRE TOBB TOPIKBA, MERT ILLETLENSEG.
udv vencel
lehel
2010. Január 10. Vasárnap, 21:46
kiskukac
Hozzászólás témája: Re: ide kukk!
vencel írta:
KEDVES UNATKOZO EMKAPES PARTTAG. NE MASOLD AZ UNALMAD "GYUMOLCSET" EGYSZERRE TOBB TOPIKBA, MERT ILLETLENSEG.
udv vencel
Amugy nem is, de ez mindkettobe beilett! Az illetlenseg, amikor lebarmozol valakit! De azert megfogadom tanacsod es ki is kapcsolom a gepet! Tovabbi jo estet!
abraka
2010. Január 11. Hétfő, 8:33
törzskukac
Hozzászólás témája: Re: MKP vagy MOST vagy autonomia?
lehel írta:
Biztos vagyok benne, hogy senki sem olyan hulye, hogy valasztasok elott huzza ki az autonomia ugyet. Ma, Szlovakiaban, de a szukebb Felvideken is politikai ongyilkossagnak szamit. De ha a valasztasok utan, tehat az ev vegeig nem vall szint az MKP, en minden tovabbi nelkul elhagyom a partot es beallok hozzatok!!! Jo igy? Nem vagyok megelhetesi politikus, soha nem is leszek az! A nemzetemert teszem azt, amit teszek es en Bugart csak egy nemzetarulonak tekintem!!!
Nézd négyévente vannak választások. Mindig van egy olyan időszak, amikor a választások előtt vagyunk, mindig van egy olyan időszak, amikor választások után vagyunk és olyan is van amikor a kettő közzött vagyunk. Remélem nem hagytam ki semmit. Sajnos az tény, hogy az MKP és a HÍD is tele van, mondhatnám csakis megélhetési politikusokból áll (tisztelet a kívételnek). Nem kell védekezned, mert ha te nem vagy az akkor az rendben van, akinek nem inge ne vegye magára. DE !!!
Ami az autonómiatörekvéseket illeti, szeretnék egy szlovák parlamenti képviselőtől idézni, 30 évekből.
Ako sa dá z tohoto politického chaosu vymota», ako prís» na pravú cestu? Odpoviem na to zas hneď a presne: Keď sa politika republiky postaví na ten základ, na ktorom republika Československá budovaná bola - totiľto na rovnoprávnost autonómneho národa slovenského. Keď sa dom buduje, vykopú sa najprv základy a postavia sa základné múry. Akoľe bude stá» ten dom, keď sa potom steny nepostavia na tie základné múry, ale začnú sa stava» mimo nich? Musí sa kýva», hýba» ako terająia politika, a Boľe chráň, ľe by sa nezrútila.
Slovensku autonómiu treba da». Čo sa bojíte tej slovenskej autonómie? Veď ona posilní ątát. Anglia, Nemecko, Spojené ątáty Americké a iné ątáty pozostávajú zo samých autonómnych ątátov a sú silné. Čo sa bojíte slovenskej autonómie? Veď terająí chaotický politický stav, terająia nerozhodnos», terająie experimentovanie, terająie habkanie, terająie stále ľobranie u strán o odhlasovanie návrhov, terająia politická konfúzia je o veµa horąia, ako autonómia slovenská. Je to nebezpečnejąí stav, neľ autonomia Slovenska, ktorá uspokojí Slovensko a posilní ątát.
Milyen érdekes, a szlovákok bátran mertek küzdeni az autonómiáért, autonómista pártuk is volt, vezetőjük még a börtönt is vállalta nézeteiért. Milyen érdekes most ezek utódai ugyanazt állítják, mint a csehek mondtak a szlovákokra a harmincas évek, hogy irredenták, az ország szétzilálása törekednek.
Tudod már unom, mikor valaki azzal érvel a választások előtt, hogy az autonómiáról nem szabad beszélni, mert majd a szlovákok nekünk esnek, meg ezért rosszak lehetnek a választási eredmények, ha nem vetted volna észre ugyanezt mondták 2006-ban is és utánna sem mertek beszélni róla. Én személyesen felszólítottam (fél évvel a választások után) nyílt levélben akkor az MKP vezetőit, Duray-t is vállalják fel az autonómiát, akkor sem lehetett. Egy évvel a választások után békésen követeltem az autonómiát, a MKP tisztújító kongresszusán. Akkor sem mertek csatlakozni, csak lenéző kijelentéseket kaptam, Csáky egyenesen provokátornak és szönöszös ügynöknek nevezett. Aztén jött a közbülső időszak megintcsak nem mertek, mert esetleg majd a következő választások esélyeit ronthassák, majd megint itt vagyunk a választások előtt. Ekkor te is azt mondod nem lehet, mert majd mit mondanak a szlovákok, rontjuk a választási esélyeinket. Kit érdekel, őket sem érdekelte a harmincas években mit mondanak a csehek, MO-s politikusok, a világ, egyszerűen küzdöttek az alkotmányos jogaikért, küzdöttek ajogegyenlőségért, küzdöttek az autonómiáért. És lám-lám ma már saját államuk van.
Mi pedig a küzdés helyet sajátjainkat riogassuk, mit miért nem szabad, miért rossz az időzítés, most ne beszéljünk az autonómiáról, mert a szlovákok megharagszanak ránk. Szerintem pontosan ez az a gondolkodás, alibista és megélhetési politikusi mellébeszélés, aminek a történelem szemétdombján a helye.
Tudod duraysta stílusú látszatakarattal az azonos jogokat és az ehhez szükséges autonómiát kikövetelni nem lehet, azt csak a szabad akarat mesgyéjén lehet sikeresen kiharcolni. Másképpen ezt nem fog menni.
Az alkotmányos jogegyenlőség kikövetelése és a békés autonómia küzdelem független mindenfajta választásoktól, legyen az elnöki, parlamenti, megyei, vagy helyi. A te logikáddal akkor sohase beszéljünk, mert állandóan vannak, ilyen-olyan választások. Tudod sokan írták mondták már 2006 után is, hogy az MKP-nak végre már fel kéne nyíltan vállalnia az autonómiát, mégha ezáltal konfrontációba is fog keveredni a szlovák nemzeti nacionalistákkal, sovinisztákkal és a közvéleménnyel is. Nem tették és megnyugtatlak sohasem fogják megtenni. Ehhez egy új párt kell, ami alulról építkezve képes lesz küzdeni a jogainkért, nyíltan a kármentőt félretolva, igazmondósan és határozott módon.
Tudod pl Duray egy évvel a választások után ezt az írását lentette meg, ezzel a címmel:
Autonómia-programra van szükségünk
Idézet:
Ezen kisebbségek számára területi autonómiát igényel?
- Nem szükségszerű az autonómiáról úgy beszélnünk, mint egy speciális területről speciális jogállással. Szóba jöhet a területi önrendelkezés szimmetrikus alapon is. Például Komárom megyének Szlovákia területén egy bizonyos jogállása lenne, mint például Zsolna megyénekl. A regionális önrendelkezés modelljét kellene az MKP-nak kidolgoznia és végrehajtania, úgy mint saját politikai programját.
Miért tér ki a területi autonómia fogalmának használatától?
- Nem térek ki. Az önrendelkezés és az autonómia kifejezések ponttosan ugyanazt jelentik, szinonimák. Az autonómia kifejezéshez azonban különböző előítéletek kapcsolódnak. Mégha értem is, hogy ennek szintén oka, eredete a történelemben van. A szlovákok történelmi tapasztalatai szerint az autonómiának mindig önállósághoz kellett volna vezetnie.
azóta három év telt el, tehát bővem a mostani választások előtt mondta. Mi történt? Semmi. Az MKP 20 éves stratégia programjába sem került be az autonómia igénylése, akkor hogyan gondolhatod azt, hogy párt aki Ficoval akar kormányozni a választások után, hogy fel fogja vállalni az autonómiaküzdelmet, csupán megint egy újabb időhúzásról van szó. Az elmúlt négy éveben hasonlókat már megéltünt tucatnyával.
Az igazi autonómia küzdelmet az MKP-n kívül lehet csak elképzelni, persze, ha tényleges változás állna be az MKP-ban akkor talán, de erre nagyon kicsi az esélyünk, több ideje a kivárásra a felvidéki magyarság meg már nincsen. _________________ www.commorakozigaz.shp.hu
nogradi
2010. Január 12. Kedd, 9:20
törzskukac
Hozzászólás témája:
Idézet:
....És lám-lám ma már saját államuk van.
de minek... ha azért kellett saját állam akkor kár volt... az érvelésed a cigányokéra hasonlít...majd lesz valahogy, de addigis igyunk meg csináljunk 10 gyereket.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban